Бутан се пази от злото с помощта на свещения фалос

Мултимедия 03.06.2024 12:32 Снимка: ДНЕС+

Бутан се пази от злото с помощта на свещения фалос

Будистката традиция на "Свещения луд" се практикува цели 6 века

В отдалечените краища на света, където Хималаите се извисяват високо над всички, докато Китай и Индия се надпреварват за икономическо господство, царство Бутан може да се приеме за бягство от реалността. Звучи странно, но страната на будистите е известна със своите красиви гледки, изписани и впечатляващи манастири, добри и възпитани домакини, както и една малко по-странна традиция - манията към фалоса.

Последното може да се стори странно или шега, поне за мнозина, но Бутан има особена страст към мъжкия полов орган. Бутанците го изобразяват по фасадите на сгради, върху табели и практически навсякъде. Истината обаче е, че влагат малко повече внимание към изкуството, отколкото родните майстори, които оставят своите послания по най-различни точки.

Мнозина в Бутан нямат никаква представа защо страната им е обладана от точно този вид улично творчество. Истината е, че мнозина не знаят, а най-старите рисунки на пенис могат да бъдат открити в манастири Чими Лхаканг.

Самият манастир е построен в чест на Друкпа Кунли и датира от XV век - това е духовния лама на страната в този период. Първите членове са нарисувани върху стените на манастира, а след това започват да се разпространяват върху всички сгради, стените на домове, училища, магазини и дори ресторантите в Бутан.

Снимка: iStock by GettyImages

В такива особени моменти е възможно да заподозрем някакво побратимяване с Бутан или силна будистка връзка, но една бърза проверка показва, че български градове не са търсили особена връзка с Бутан.

Каква е тайната и защо тази толкова духовна страна се е отдала на такова творчество? Отговорът се крие в лама Друкпа Кунли, който имал такова влечение. Неговата роля в будизма е била свързана с идеята за опростяване на религиозните текстове и предаването им на масите. В неговото научно творчество, Друкпа използва пенисите като покорители на демони, както и благословия на народа.

И до днес в историята на Бутан ще открием, че този човек носи прякора "Божественият луд" и "Светъцът на 5000 жени". Самият той често заявява, че е дошъл да учи хората си без никакви предразсъдъци и също така търси най-добрия алкохол и красиви жени. Подозираме, че е успял във всяко едно начинание, след като по време на своето учение, а и след него, половите органи са навсякъде.

Снимка: iStock by GettyImages

Ако нарисувате полов орган по стените на сградата, вие правите заклинание за прогонване на злите духове и клюкарите. Картините се смятат и за източник на добър късмет. И докато мнозина от туристите биха сметнали, че това е просто някаква много лоша шега, редица домове, бизнес центрове и други по-специални сгради, носят точно тези символи. Около 6 века след смъртта на Кунли, хората продължават да поставят тези "талисмани" по фасадите.

Снимка: iStock by GettyImages

Някои храмове достигат и малко по-далече, защото правят впечатляващи статуи със същия герой. Храмовете, използващи мъжкия пенис като талисман, са пристан за бездетните двойки, които искат да имат деца. Традиционната благословия е още по-странна - монасите удрят жената с изкуствения фалус по главата, за да може да забременее.

Следвайки тази логика, можем да заключим, че будизма се е разпространил в редица индустрии. Бутан е наистина впечатляваща страна и може да предложи много, но ако не искате да прекарате почивката си с безкрайни обяснения защо всичко това е толкова цветно нарисувано, препоръчваме да изчакате, докато всички членове на семейството са на правилната възраст.

Иначе,  бутанците се смятат за едни от най-щастливите хора в света. Цялото управление на страната е фокусирано именно върху това. През 2008 г. дори е създадена държавна Комисия за всеобщо щастие на хората (Gross National Happiness Commission), която си има свой министър-председател. Така Бутан става единствената държава в света, в която има Министерството на щастието. Основна цел на правителството е стремежът към щастие на всеки негов поданик. За да се докаже черно на бяло колко сериозно приема правителството на Бутан щастието, то е залегнало в член 9 от Конституцията на страната.

CHF CHF 1 2.05617
GBP GBP 1 2.3135
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.59171
USD USD 1 1.82532