Защо Щатите са топ туристическа дестинация за 2024 година?

Любопитно 23.06.2024 11:13 Снимка: ДНЕС+

Защо Щатите са топ туристическа дестинация за 2024 година?

Американците полагат "неземни" усилия, за да се прероди туризма след драстичния спад след пандемията

Въпреки че бяха тежки четири години за американската туристическа индустрия, най-накрая се очаква посетителите от цял свят да достигнат нивата отпреди пандемията през 2024 година. Но растежа на пътуванията далеч не е обещан, а виновниците за това са инфлацията, изменението на климата и геополитическото напрежение, които удрят сектора под кръста.

Все пак правителствата в някои държави са си свършили добре работата, успявайки да минимизират тези рискове и увеличат максимално потенциала си за пътуване и туризъм, пише ВВС, позовавайки се на Индекса за развитие на пътуванията и туризма за 2024 г., който беше публикуван миналия месец от Световния икономически форум. Индексът класира страните по света въз основа на фактори като безопасност и сигурност, приоритизиране на пътуванията и туризма, въздушна и наземна инфраструктура за пътуване, природни и културни ресурси и устойчивост.

В тазгодишната класация Испания, Япония (миналогодишният победител), Франция и Австралия се класираха в челната петица, а за наша изненада, виждаме в горната част на списъка и САЩ. Те успяха да надминат световната конкуренция с отличните си оценки на база...всичко, каквото помислите. Високите резултати са отражение на отличната инфраструктура на страната, лекотата на пътуване между градовете, разнообразните природни и културни дестинации и улеснението предоставено за пътниците под формата на пътеводители за градове, паркове и други атракции.

CHF CHF 1 2.01882
GBP GBP 1 2.32063
RON RON 10 3.93432
TRY TRY 100 5.43423
USD USD 1 1.79599