Защо е полезно да вдигаме тежести?

Любопитно 07.10.2021 14:11 Снимка: ДНЕС+

Защо е полезно да вдигаме тежести?

Мнозина от нас имат желание да тренират, но не го правят, защото не разполагат с достатъчно свободно време. Вероятно е така, но често това е просто оправдание. Да не говорим, че значителна част от заетите отделят и немалко часове в ровене из социалните медии.

Според едно проучване в Щатите средностатистическият американец разполага с около пет часа на ден, в които е лишен от всякакви ангажименти. Но ги прекарва във висене пред екрана на лаптопа или смартфона.

И сме сигурни, че това е тенденция в почти цял свят, както и че тренировките са въпрос на организация и приоритизиране. А добрата новина е, че според ново проучване има един вид упражнения, които е достатъчно да правим само веднъж в седмицата, за да изпитаме куп ползи от тях за здравето ни. И това е вдигането на тежести.

Първото, което свързва всеки втори с този вид тренировки, е повишаването на физическата сила. А това не е малко. Доказано е, че килограмите и честотата, с която ги вдигаме, не са от съществено значение. Или с две думи - достатъчно е само веднъж в седмицата да хванем дъмбелите, за да се почустваме по-добре.

Сред ползите, които не се виждат, са подобряването на сърдечно-съдовата система. И това е неизбежен положителен ефект, свързан с вдигането на тежести. Мускулната маса се разширява и увеличава, което води до увеличен приток на кръв и по-слабо натоварване на артериите.

Освен това, "мускулите са нашата електроцентрала за изгаряне на калории. Изграждането им помага за раздвижването на ставите и костите, но засилва и метаболизма", добавя доцентът по кинезиология Д. К. Лий от Държавния университет в Айова. По-малко от 60 минути на седем дни за този вид упражнение стигат, за да се уверим в думите на експерта.

Един от нежеланите странични ефекти от настоящата пандемия е масовото влошаване на съня. Според учените вдигането на тежести помага за разрешаването и на този сериозен проблем.

И вероятно това се дължи на факта, че тренировките като цяло намаляват тревожността. А тези с дъмбелите са още по-ефикасни, дори в случаите на психично заболяване, уточняват още от Eat This, Not That!./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648