Яйцата, цветът на черупката, хранителната стойност и грешните твърдения за тях

Любопитно 07.04.2021 10:44 Снимка: ДНЕС+

Яйцата, цветът на черупката, хранителната стойност и грешните твърдения за тях

Яйцата са един от най-консумираните хранителни продукти и затова е нормално техните качества да са широко дискутирани и обследвани. Чували сме какво ли не за тях и, често казано, понякога се чудим на какво да вярваме. Това обае не ни пречи да си ги хапваме редовно.

Ето кой са най-често разпространените твърдения за яйцата, които не отговарят на истината, както и какво всъщност трябва да имаме предвид за тях.

Сурови или сготвени

Разбира се, тази дилема може да стои на дневен ред, само ако сме абсолютно сигурни в произхода на яйцата - например ги гледаме в двора си. И в този случай обаче е важно да знаем, че суровите яйца не са по-добър източник на протеин, както вероятно сме чували.

Всъщност, тялото ни абсорбира двойно по-голямо количество от него, когато ги ядем след термична обработка.

Само в хладилника

Това може да ни звучи логично, но в някои страни по света яйцата не стоя в хладилниците на магазините. Важно е да запомним правилото, че щом веднъж сме сложили яйцето на ниска температура, след това не бива да го държим повече от два часа на стайна. В противен случай то може да стане опасно за здравето ни.

Кафяви или бели

Размерът може да има значение, но дали същото важи и за цвета? Чували сме, че яйцата с кафява черупка са по-полезни от тези с бяла. Това обаче е далеч от истината - и двата вида са еднакво здравословни, защото цветът няма нищо общо с вкуса и полезните вещества.

Срок на годност

Разбира се, че следим за него, но това не значи, че щом изтече, трябва директно да пратим яйцата в кофата. Ако се съхраняват в хладилник, те могат да издържат до четири-пет седмици след датата на производство. Възможно е обаче да нямат същия вкус.

Ако се съмняваме, че едно яйце е годно за консумация, просто го пробваме по добрия, стар начин. Слагаме го сурово в чаша вода със стайна температура и ако потъне - значи можем да го сготвим. Ако изплува отгоре обаче - по-добре да не рискуваме.

Бяло и червено

Със сигурност ни се е случвало да счупим яйце и да видим малко, червено петно в него. Чували сме, че е знак за оплодено яйце. Но в повечето случаи това е просто спукан кръвоносен съд, който вероятно се е появил, преди кокошката да измъти яйцето. Тези петна не са необичайни и не значат, че не трябва да ядем яйцето.

Също така, въобще не е задължително да премахваме онова бяло петънце, което е в областта на жълтъка. То се нарича халаза и ролята му е да задържа жълтъка в средата на яйцето. И е напълно безвредно./lifestyle.bg

CHF CHF 1 2.02049
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.63146
USD USD 1 1.83594