Вреди ли ни: Страничните ефекти от самозадоволяването

Любопитно 26.10.2021 10:47 Снимка: ДНЕС+

Вреди ли ни: Страничните ефекти от самозадоволяването

Мастурбацията е съвсем нормална и естествена сексуална активност. Това е начин да се понижат нивата на стрес и да си доставим удоволствие. Така изследваме и телата си, като успяваме да свалим и част от събралото се напрежение. Има обаче хора, които след мастурбация не изпитват задоволство и облекчение, а напротив – усещането за тревожност се повишава, като нерядко се стига и до там, че не успяват да се отърват от него.

Ползите от мастурбирането

По принцип хората мастурбират, за да свалят напрежението и да се избавят от тревогите и безпокойството. За съжаление, до момента са малко научните изследвания, които търсят връзка между самозадоволяването и доколко то влияе върху тревожността.

Ползите от мастурбирането са добре познати на всеки:

  • чувстваме се отпуснати;
  • сваляме сексуалното напрежение;
  • намаляваме стресовите нива;
  • повдигаме си настроението;
  • сънят става по-добър;
  • може да помогне за облекчаване на мускулни крампи;
  • и не на последно място - опознаваме личните си предпочитания в получаването на сексуални удоволствия.

За ползата от мастурбирането е говорено и изписано много, затова и е малко вероятно да намерим нови интересни факти за положителното влияние на процеса. А има ли негативни последици от мастурбацията?

Странични ефекти от мастурбирането

И тук отговорът няма как да е еднозначен и лесен. Защото, като физическа активност да мастурбираме не е рисково занимание, което да има някакви странични ефекти. Но когато говорим за психологическите проблеми, нещата съвсем не са еднозначни. На практика мастурбирането си върви с три странични ефекта: провокиране на тревожност или чувство за вина, формиране на зависимост и превръщането му в компулсия.

Някои хора наистина изпитват тревога, когато нещата опират до сексуални влечения и секс. Резултатите от изследване, проведено през 2016 година, в което участват 4211 мъже, сочат, че по-често мастурбират младите мъже. Учените обаче подчертават по-интересен факт: онези от анкетираните, които най-често прибягват до самозадоволяване, са споделили с учените, че изпитват чувство на вина, а едновременно с това демонстрират и повишена тревожност. 8,4% от анкетираните са си признали, че след мастурбиране изпитват чувство на вина. При тях изследователите установяват, че се наблюдава по-рядко оргазъм при партньорките и тенденция за влошена еректилна функция – чести проблеми не само с броя на ерекциите, но и с качественото им поддържане по време на секс.

Мастурбирането може да породи чувството за вина. Най-често това се случва с хората, заради техните духовни, културни или религиозни убеждения. Тревожността пък се свързва или с някакъв конкретен начин на мастурбация или като цяло, в зависимост то това, доколко човек възприема тази дейност като забранена, върху която е наложено някакво „табу“. Тук има решение: ако усещате вина или се тревожите, че правите нещо „нередно“, може да поговорите с приятел/ка, на когото се доверявате или още по-добре – с психолог.

Друг възможен страничен ефект от мастурбирането е формирането на зависимост. Основното, което трябва да не се забравя, е, че „прекалено честото“ мастурбиране само по себе си не е симптом за зависимост. Как да установим, дали сме се пристрастили към мастурбирането?

Симптомите на тази зависимост са същите, каквито и при алкохолизма, да речем. Ако заради мастурбирането…

… не си вършите домашните задължения;

… отлагате срещи – делови или с приятели;

… не ходите на работа или училище;

… пропускате други важни събития от социален характер, то тога, „Хюстън, имаме проблем“. Ако мастурбацията не ви пречи да си вършите работата, да водите нормален социален живот и да се радвате на добро здраве, дишайте спокойно. А и специалистите ще ви споделят, че да се формира зависимост към/от мастурбирането не е чак толкова лесна работа.

Отнесена към мъжете, например, статистиката сочи, че едва при 3-5% процента се среща прекрачване на границите на разумното и самозадоволяването се превръща във вреден навик, подобно на пушенето или алкохолизма.

Много рядко мастурбирането се превръща в компулсия, макар че тя не е единствената, която се включва в раздела с компулсивни сексуални поведенчески модели; в това понятие се обхващат и гледането на порно и постоянните измени, които човек не е в състояние да контролира, както алкохолик не е в състояние да се откаже от едно малко. Според данните от изследвания по темата, компулсивно сексуално поведение се наблюдава при около 6% от популацията, но тези заключения следва да бъдат приемани внимателно. Подобен проблем по-често се установява при мъжете-ветерани (16,7%) и далеч по-рядко, например, при млади мъже в студентска възраст (около 3%).

Води ли мастурбирането до снижаване на сексуалната чувствителност?

Не. Отговорът е почти категоричен и се базира на заключенията от редица научни изследвания. В по-голямата си част такива проучвания обхващат широка аудитория и касаят най-вече използването на секс играчки и всевъзможни помощни средства, помагащи ни в процеса на самостоятелно удовлетворяване на сексуални потребности. Резултатите са категорични: използването на секс играчки не намалява, а напротив, увеличава желанието, възбудимостта и общата сексуална функция. Участвалите в анкетите жени споделят, че заниманията сами със себе си са им помогнали да се повиши секрецията, служеща за „смазка“ по време на сексуален контакт, а мъжете се хвалят, че усещат подобрение на еректилната функция.

Или казано по-просто, ако мастурбирате, то не си докарвате проблем със секса с партньор. Напротив, колкото по-добре опознаваме собствените си предпочитания, толкова по-добре ще знаем как да покажем на партньорите си начините, по които и те да ни доставят удоволствие.

Принципът е един – не прекалявайте!

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448