Виагра срещу Алцхаймер

Любопитно 08.12.2021 19:02 Снимка: ДНЕС+

Виагра срещу Алцхаймер

Днес свързваме фармацефтичната компания Pfizer с ваксината срещу COVID-19. Но много преди нейното създаване тя дава на света нещо друго, не по-малко ценно. През 1998 г виаграта е първото одобрено хапче срещу импотентност.

Сега на пазара може да има различни стимуланти, които се използват за подсилване на половата мощ, но синьото хапче си остава класика в жанра. А, оказва се, доброто представяне в леглото не е единствената полза от него.

Според изследователи от американската Cleveland Clinic, приемът на виагра може сериозно да намали риска от развитие на болестта на Алцхаймер. Изводът е на база на медицинска информация за седем милиона американци над 70-годишна възраст, които са проследявани в рамките на шест години.

Установено е, че тези, които приемат силденафил (активното вещество във виаграта), имат 69% по-малък риск от развитие на мозъчното заболяване в сравнение с тези, които не употребяват лекарството.

Синьото хапче, което може да се използва и за лечение на високо кръвно налягане, показва по-добри резултати от други две, които все още се тестват, но са предназначени именно за превенция на Алцхаймер.

Според независими лабораторни изследвания, впечатляващият ефект от виаграта върху мозъка се дължи на факта, че може да подсили растежа на нови мозъчни клетки и да спре натрупването на вредни протеинови плаки, които затрудняват правилното му функциониране.

Освен това силденафилът разширява кръвоносните съдове и подобрява кръвоснабдяването към гениталиите, което кара учените да смятат, че може да прави същото и в областта на мозъка. А когато до него достига достатъчно кръв, той е по-здрав и по-млад за по-дълго, предава Daily Mail.

Това научно откритие определено звучи обнадеждаващо на фона на факта, че лечение на болестта на Алцхаймер все още не е открито, а се акцентира върху забавянето на симптомите й.

Разбира се, нужни да още изследвания, за да се установи как точно би могла да се приема виаграта като превенция на заболяването и дали страничните ефекти няма да са препъникамъче при тази терапия./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648