Учени: Виаграта може да помогне в борбата с Алцхаймер

ЕС и Свят 07.12.2021 15:02 Снимка: ДНЕС+

Учени: Виаграта може да помогне в борбата с Алцхаймер

Хапчето за импотентност Виагра може да бъде полезно средство за лечение на болестта на Алцхаймер. Това твърдят американски изследователи от Кливланд, които проучват въздействието му върху мозъка, предаде BBC.

Тестове на клетки показват, че лекарството действа на някои от протеините, които се натрупват при този вид деменция. Екипът от учени е анализирал база данни от 7 млн. пациенти и установил, че мъжете, които са приемали лекарството, са имали по-нисък риск от Алцхаймер.

Резултатите са обнадеждаващи, смятат експерти, тъй като адаптирането на съществуващо лекарство може да бъде по-бързо, по-просто и по-евтино, отколкото намирането и разработването на изцяло ново лечение за болестта.

Виагра, известна също като силденафил, първоначално е била разработена като лекарство за сърце поради основното си действие - подобряване на притока на кръв чрез отпускане или разширяване на кръвоносните съдове. След това лекарите откриват, че има подобен ефект и на други места в тялото и медикаментът започва да се прилага за лечение на еректилна дисфункция. Но експертите смятат, че може да има още приложения. Силденафил вече се използва при мъже и жени за лечение на белодробно заболяване, наречено пулмонална хипертония.

Сега изследователите смятат, че той може да помогне и при болестта на Алцхаймер. Точната причина за този вид деменция не е напълно изяснена, но лекарите знаят, че в мозъка на хората, страдащи от нея, се натрупват необичайни протеинови отлагания.

Екипът от Кливланд е установил, че високи дози от лекарството (по-големи от тези, които човек обикновено приема) увеличават растежа на мозъчните клетки и намаляват натрупването на протеини при лабораторни изследвания на човешка тъкан.

При хората, приемащи силденафил, вероятността да развият болестта на Алцхаймер е по-малка, отколкото при тези, които не приемат това лекарство, въз основа на медицински данни, обхващащи период от шест години и включващи повече от 7,23 млн. души, показват данните./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648