Сексът за една нощ носи по-малко удоволствие, отколкото си мислим

Любопитно 16.09.2020 10:44 Снимка: ДНЕС+

Сексът за една нощ носи по-малко удоволствие, отколкото си мислим

При това, стаистически оценено, преживяването е с 10% по-незадоволително

Мненията за и против сексът за една нощ винаги са били полярни: едни го приемат, като нещо съвсем нормално, други, напротив, напълно го отричат. Оказва се, че впускането в преживяване от този вид оставя по-значима следа, отколкото си даваме сметка.

Заключението е на база научно изследване, публикувано в специализираното издание "Journal of Sex Research". Авторите на изследването са провели анкета сред близо 4000 студенти.

Като цяло, участниците са споделили, че по тяхна преценка еднократният секс намалява удоволствието от преживяването с около 10%. Разбира се, когато нещата опират до статистическо представяне на субективни оценки, всичко следва да се разглежда като относително.

От отговорите на участвалите в проучването става ясно, че 15% от опиталите секс за една нощ или с непознат, са се почувствали депресирани от преживяването. 17% пък казват, че са изпитали симптоми на тревожност и/или паника.

Авторите на изследването имат хипотеза, защо това е така. Според учените, по-склонни да се впуснат в неангажиращи връзки с еднократни сексуални активности са хора, които по-лесно се поддават на депресивни настроения. Водещият автор в изследването, д-р Мелинда Бенджамин от Университета на Калифорния допълва, че нервността, тревожността и усещането за подтиснатост са онези фактори, които най-често ни тласкат към секс с непознати или за една нощ.

Авторите на проучването достига и до още няколко извода за наблюдаваните тенденции в „греховното преживяване“ на еднократните сексуални връзки.

На първо място, все повече жени и мъже се впускат в такива авантюри, най-вече заради фактът, че сексът за един път има своите предимства. Той се оказва по-бурен, защото партньорите се чувстват по-разкрепостени в поведението си и са по-склонни да експериментират, отколкото при секс с дългогодишен партньор.

Част от дамите, участвали в изследването споделят, че сексът за една нощ е повишил самочувствието им и ги е накарал да се чувстват – поне за малко – по-красиви и желани.

Но в крайна сметка експертите са категорични, че жените и мъжете прибягват до такива преживявания по различни подбуди. За представителите на силния пол това е нещо като отклик на естествения нагон и рядко изпитват скрупули, ако им се отвори случай да преживеят една бурна сексуална нощ с „нещо чуждо“.

Жените, обаче, прибягват до неангажиращи еднократни връзки, когато са подложени на стрес и се тормозят в дългосрочната си връзка и искат да вземат важното решение, следва ли тя да продължи или не.

Категорични изводи е трудно да се правят, но тенденциите са ясни: сексът за една нощ може и да е сред водещите сексуални фантазии и при двата пола, но едва ли може да се твърди, че го правим само за удоволствие – често се случва да го опитаме като „лекарство“ и временно бягство от реалността и онези неща в нея, които ни тормозят, депресират и ни държат под напрежение.

CHF CHF 1 1.81549
GBP GBP 1 2.12856
RON RON 10 4.01723
TRY TRY 10 2.17508
USD USD 1 1.67279