Мъжете, сексът и възрастта. Еволюцията на мъжката сексуалност

Любопитно 21.09.2020 10:12 Снимка: ДНЕС+

Мъжете, сексът и възрастта. Еволюцията на мъжката сексуалност

Любовта и сексът са за всяка възраст.

Подвластни сме на двете от юношеските си години чак до дълбоки старини. Между двата пола обаче се наблюдават разминавания във времето, когато са най-можещи и умели в сексуалните наслади. При жените разцветът на сескуалността се случва след 30-годишна възраст. При мъжете нещата стоят малко по-различно.

Силният (физически поне) пол във всеки възрастов период има своите особености. Разбира се, времевите интервали са условни и не са твърдо фиксирани. Те са просто ориентир какво у мъжете се променя към по-добро и кое се влошава в сексуалните им възможности с възрастта.

Момчетата и младите мъже до 25-годишна възраст са типичните „ловци“. У тях бушува много тестостерон и са в постонно „преследване на плячка“.

Това са годините, през които мъжът е в най-добра физическа форма. Здрав е и затова редовният секс е от голямо значение за него. Високите нива на тестостерон, които бушуват в телата на младите мъже, им позволяват по всяко време, пожелаят ли секс, да са в състояние да задоволят нагона си. Хормонът, който владее „младите лъвове“ им осигурява предимството лесно да се възбуждат.

И в същото време им изиграва лоша шега – често се стига до прибързаност в половия акт и продължителността му е, меко казано, незадоволителна за жените. Към това може да се добави и още един минус: на тази възраст мъжете са все още егоистично настроени и търсят задоволяване на собствените си нужди. Обръщат малко внимание на ласките и любовната игра в стремежа си по-бързо да стигнат до „съществената част“.

Постепенно, излизайки от проточилият се период на съзряването, мъжете осъзнават някои неща и въвеждат корекции в поведението си. Между 25 и 30 годишна възраст при тях нивата на тестостерона полека се понижават, а натрупаният опит им открива възможности за повече секс. На тази възраст мъжете вече по-осъзнато подхождат към секса и освен това са по-способни да се контролират. Задейства се и избирателността – не всяка жена е разглеждана като интимен партньор, защото мъжът вече иска да открие онази, която го привлича със сексуалността си, чувствеността си и – не на последно място – опита.

Сексът при мъжете на тази възраст е по-добър, защото са способни на няколко полови акта за една нощ. За дамите с развихрено въобръжение има още един плюс: мъжете в тази възраст търсят експериментите, увличат се по всевъзможни подвизи на креватното поле и са готови да откриват нови неща.

С годините и това се променя. Между 30 и 35-годишна възраст мъжете се превръщат в атлети с опит. Сексът е нещо като маратон, но не се знае дали ще е за по-малко от 10 минути или ще е... малко повече от 10 минути.

На тази възраст мъжете са в разцвета на силите си. Изпълнение са с енергия, тласкани са от амбиции и желания. Социалните им задължения, обаче, отговорностите, които вече трябва да поемат, до известна степен укротяват сексуалността им. Или я подтискат. Умората, напрежението, стреса, нуждата от повече сън вече са сред факторите, с които младите мъже, искат или не искат, трябва да се съобразяват. Резултатът е, че секс маратоните за цяла нощ и до ранни зори са вече много по-рядко явление.

По това време може да се сблъскат и с простатита, поради което се налага да обръщат повече внимание на здравето си. Но големият плюс на тази възраст е, че мъжът е способен да издържи на много дълги сексуални актове – понякога „процесът“ може да се проточи и с часове.

Вероятно от това, че започват да трупат рутина, мъжете между 35 и 40-годишна възраст започват да търсят експеримента. Според научните изследвания, ако до този момент мъжът е водил редовен полов живот, не следва да се очакват някакви особени промени. Ще забележите, че той е по-нежен, умее да ухажва, способността му да превръща половия акт в по-продължително занимание се е подобрила и причина за това е, че се е научил да поставя личното си удоволствие малко на по-заден план.

Съществува една любопитна статиска: някои от мъжете, понатрупали вече опит, проявяват значително повече страст в експериментирането в секса. Превръщат се в търсачи на нестандартни приятни преживявания. Когато желанията на дамите съвпадат с техните, се получават наистина чудесни мигове.

За голям плюс на тази възраст се приема това, че мъжете започват да отдават по-голямо значение на удовлетворяването на партньорката си, отколкото на задоволяване на личните им предпочитания.

Изненадващо за мнозина се оказва, че след 50-тата годишнина мъжете са с подобрена сексуалност. Звучи парадоксално, но научно е потвърдено, че при една четвърт от мъжете на тези години се наблюдава подобрение в сексуалните функци спрямо възрастовата група на 30-40-годишните. Едно от обясненията е от физиологична гледна точка: мъжете на и след 50 години не са подложени на сексуалния стрес от по-ранните години. При тях половият акт вече е продължителен, мъжът все така повече мисли за удоволствието на жената и времето за любовни игри се увеличава. Вероятно това се дължи на натрупания опит и зрелите вече мъже разбират, че удовлетворената от вниманието и положените усилия жена е най-добрата любовница, умееща да се „отблагодари“ подобаващо на любимия.

Разбира се, че при всеки мъж нещата опират до индивидуалното, затова и описаното тук е само една обобщаваща наблюденията и научните изследвания статистика. Най-важни остават физическото и психическото здраве. Те са двете основни предпоставки, които гарантират, че и мъжете, и жените от всяка възрастова група, ще могат да се радват на щастлив сексуален

CHF CHF 1 1.82379
GBP GBP 1 2.15904
RON RON 10 4.01048
TRY TRY 10 2.10175
USD USD 1 1.65959