Храните, които да ядем, когато не сме в настроение

Любопитно 03.10.2024 15:49 Снимка: ДНЕС+

Храните, които да ядем, когато не сме в настроение

Храната е от съществена значение за начина, по който се чувстваме и изглеждаме. Тя оказва пряко влияние върху мозъка чрез различните вещества, които съдържа, всяко със своята функция и предназначение. Затова и когато не се чувстваме толкова добре, колкото би ни се искало, ето няколко конкретни храни, които могат да ни заредят с настроение.

Натурален шоколад

Няма как да не започнем с него, защото е най-известният (и вкусен) естествен стимулант на щастието. Той увеличава нивата на хормоните на щастието серотонин и ендорфин и моментално ни кара да се чувстваме по-добре.

Богат на антиоксиданти и магнезий, ни помага и да се справяме по-лесно със стреса. И няма нужда да прекаляваме с количеството, както и винаги трябва да избираме максимално изчистения и натурален вариант.

Банани

Техният силен коз е високото съдържание на витамин Б6, който подпомага производството на серотонин. Плодовете съдържат и голямо количество естествени захари, но и много фибри. С тази комбинация получаваме така нужния ни прилив на енергия, но избягваме резките колебания в нивата на кръвна захар, които също могат да ни накарат да се чувстваме зле.

Ядки и семена

Освен здравословни като цяло, ефективно се борят и с лошото настроение чрез полезните мастни киселини, които съдържат. Те са от съществено значение за здравето на мозъка, а и също така различни изследвания ги посочват като средство за намаляване на симптомите на тревожност и депресия.

Овесени ядки

Те са страхотен източник на сложни въглехидрати, които ни зареждат с енергия за дълго време през деня, а освен това подпомагат и производството на серотонин. Затова са и перфектната закуска, с която ще се чувстваме добре през целия ден.

Зеленолистни

Още един вид храни с редица доказани ползи за здравето ни, сред които се нарежда и подпомагане на производството на допамин от мозъка. Той е невротрансмитер, който ни кара да се чувстваме удовлетворени. Освен това тези зеленчуци са богати на фолиева киселина, а нейният дефицит се свързва с увеличения риск от тревожни и депресивни състояния.

Горски плодове

С голямото количество антиоксиданти в състава си те елиминират възпаленията в мозъка и така го поддържат здрав, млад и добре функциониращ. Освен това подпомагат психичното ни здраве и когнитивните функции.

Авокадо

Неговите силни козове са витамин В6 и полезните мазнини, които съдържа. Те са от съществено значение за здравето на мозъка и регулирането на настроението. В добавка получаваме и магнезий, който се бори със стреса.

Мазни риби

И те са сред храните, които винаги се посочват като наистина полезни за мозъчната дейност заради полезните омега-3 мастни киселини, които съдържат. Освен да забавят дегенеративните процеси и да подпомагат когнитивните функции, те подобряват и нивата на серотонин и допамин, които ни карат да се чувстваме по-щастливи.

Йогурт, кефир

Млечните продукти и в частност тези, преминали през процес на ферментация, са богати на пробиотици, които се грижат за здравето на червата. А връзката между червата и мозъка е добре известна на учените (и не само) и е доказано, че когато чревната микрофлора е в баланс, това оказва пряк положителен ефект върху начина, по който се чувстваме, обяснява Times ot India.

Куркума

И една подправка за финал. Основното вещество в нея е куркуминът, който има мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства и ефективно подпомага отделянето на серотонин и допамин. Затова ако я добавяме към ястията си, ще се справим по-лесно с признаците на депресия или тревожност.

CHF CHF 1 2.10939
GBP GBP 1 2.35062
RON RON 10 3.92997
TRY TRY 100 5.43683
USD USD 1 1.87844