Любопитно 04.04.2021 19:40 Снимка: ДНЕС+
Две порции мазна риба седмично за здраво сърце
Риба тон във вторник, сьомга в събота! Ако рибата е любим елемент от менюто ви, сега имате нови причини да й се насладите. Неотдавнашно проучване на университета Макмастър в град Хамилтън, Онтарио, включващо участници от 60 държави, установява, че консумацията на мазна риба два пъти седмично предпазва от сърдечно-съдови заболявания при високорискови индивиди.
Омега-3 мастните киселини в рибата са ключът. Изследователите установяват, че високорисковите индивиди, които консумират седмично по две порции риба, богата на омега-3, намаляват риска от инфаркти и инсулти с около една шеста (приблизително 16%) в сравнение с тези, които не ядат мазна риба.
„Съществува значителна защитна полза от консумацията на риба при хора със сърдечно-съдови заболявания“, казва съавторът на изследването Андрю Менте, доцент по изследователски методи, доказателства и въздействие в Макмастър, в изявление.
Изследователите казват, че докато хората с нисък риск от сърдечно-съдови заболявания могат да получат известна защита, като ядат мазна риба, положителното въздействие от консумацията на омега-3 е по-голямо за високорисковите индивиди.
За своите изследвания авторите са взели предвид данни от четири предишни проучвания, проведени в продължение на 25 години. От 192 000 международни участници, около една четвърт (52 000) са имали сърдечно-съдови заболявания. Предишни проучвания са били ограничени до определени географски региони (Северна Америка, Европа, Китай и Япония). Това проучване обаче е първото, което включва участници от всичките пет континента.
Авторите на изследването посочват глобалните последици от техните събирателни констатации.
„Това е най-разнообразното изследване на приема на риба и резултатите за здравето от нея в света и единственото с достатъчно представителство от страни с високи, средни и ниски доходи от всички обитавани континенти по света“, твърди съавторът на изследването д-р Салим Юсуф, професор по медицина в Медицинския факултет „Michael G. DeGroote“.
Ако това проучване ви вдъхновява да добавите риба в менюто, важно е да знаете разликата между мазна риба и бяла риба, за да можете да увеличите максимално приема на омега-3. Мазната риба има мазнина, добре разпределена в телесните тъкани и в коремната кухина, което я прави най-добрият източник на омега-3. Уловете си пъстърва, сьомга, сардини, аншоа, херинга, змиорка, скумрия или риба тон за най-високи нива на омега-3.
И не забравяйте, че докато и мазната, и бялата риба са чудесни източници на вкусни протеини, бялата риба предлага много малко омега-3. Имайте това предвид, ако вечеряте с тези бели риби: треска, групер, моруна, камбала, костур или палтус.
„Това проучване има важно значение за насоките относно приема на риба в световен мащаб“, заключава Менте. "То показва, че увеличаването на консумацията на риба и особено на мазна риба при сърдечно-съдови пациенти може да доведе до умерена сърдечно-съдова полза."/БГНЕС
Още по темата
CHF | 1 | 1.9984 |
GBP | 1 | 2.28811 |
RON | 10 | 3.93061 |
TRY | 100 | 5.63567 |
USD | 1 | 1.82481 |
Последни новини
- 21:11 Хороскоп за четвъртък, 2 май 2024 г.
- 19:29 Сливен – рекордьор по млади майки
- 19:17 Тя е само на 38 г., но изглежда като баба
- 19:07 За ПП-ДБ, БСП и Радев е по-добре да няма детска болница, магистрали и пътнически ЖП транспорт
- 18:56 Евгени Петров: Какво общо има частната детска болница с държавната?
- 18:43 5 идеи за забавен великденски маникюр
- 18:31 ГЕРБ подкрепя държавна национална детска болница
- 18:24 Петков се разсърди, че го питат за фалшификацията на подписи: Не вярвам на ДАНС и прокуратурата