5 неща по колата, които задължително да проверите преди есента

Любопитно 19.09.2021 18:56 Снимка: ДНЕС+

5 неща по колата, които задължително да проверите преди есента

Есента е на прага и всички опитни шофьори вече започват да подготвят своите автомобили за сезона на дъждовете и нощното застудяване. За това, което трябва да се провери в колата без излишно отлагане, за да не ходите по сервизи да харчите "грешни пари", разказва порталът AvtoVzglyad.

Промяната на времето засяга повечето компоненти и възли на автомобила. Това е особено забележимо през есента, когато температурата на въздуха намалява, количеството дъжд се увеличава, а светлите дневни часове намаляват. За да предотвратите неприятни изненади от вашата колата, е по -добре да я подготвите за сезона предварително. Ето основните части и възли за преглед и проверка.

Маншони, уплътнения, предпазители

Тези елементарни детайли предпазват важни и скъпите компоненти от вода и мръсотия. Ако върху тях се появи липсващи части или пукнатини, повредата и аварийната смяна на по-скъпия и важен елемент ще бъде само въпрос на време. Затова е по-добре да прегледате и при нужда на подмените евтините консумативи и да забравите за проблема.

Спирачки

В случая става дума за състоянието на спирачните маркучи, които е опасно да бъдат повредени. Еластичната изолация, предпазваща кабелите на ръчната спирачка, също трябва да е в ред . Не забравяйте, че ако водата премине някъде през "пролуката" в тази обвивка и замръзне през нощта, няма да освободите лесно колата от ръчната спирачка. Ще трябва да го направите с голяма сила, което може да доведе до скъсване на жило и повреда на механизма.

Отводняване

Проверете и почистете дренажните отвори на корпуса на машината. Отстранете също така всякаква мръсотия, която се е натрупала под предните калници. Това е често срещан проблем за много автомобили, както бюджетни, така и доста скъпи. По този начин ще предотвратите появата на корозия по корпуса на автомобила.

Смяна на перата на чистачките

Не е толкова банален съвет, колкото изглежда на пръв поглед. Факт е, че стъклата на всички съвременни автомобили сега са направени твърде "меки" и е доста лесно да ги надраскате с перата на чистачките на предното стъкло. Ако не искате да кривите по пътя през нощта от отблясъци, причинени от множество драскотини, подходете задължително към процеса на подмяна.

Чистачката трябва да почиства стъклото от първото пременаване. И ако оставя следи, тогава този консуматив трябва да се смени. Разгледайте онлайн форумите. Има много написано за това кои производители произвеждат т.нар. меки пера. Поставете си такива, те няма да нараняват безмилостно стъклото, което означава, че очите ви ще бъдат по-малко напрегнати на пътя.

Тествайте климатика и парното

Климатикът е полезен не само в горещо време, но и когато навън е влажно и мокро. В края на краищата той изсушава въздуха, тоест стъклото в колата няма да се замъгли. И с парното е ясно: ако затопли добре, тогава пътуването ще бъде комфортно.

Проверете въздушния поток във всички посоки. Насочете топъл въздух към предното стъкло, гърдите или краката. Ако въздушният поток не върви в някаква посока, тогава си струва да проверите клапите, които могат да заседнат./money.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448