5 навика за сутрините, които правят свежо началото на деня

Любопитно 30.06.2022 12:09 Снимка: ДНЕС+

5 навика за сутрините, които правят свежо началото на деня

Денят се познава от сутринта. Най-вероятно сме чували този широкоразпространен израз. Все повече се говори колко актуален е сега, предвид съвременното ни динамично ежедневие. Защото когато от сутринта сме под напрежение, то обикновено ни държи през целия ден. Но за да потръгне денят ни спокойно, без стрес, важно е да обърнем внимание на сутрешните си навици. Да изградим полезна за тялото и съзнанието ни рутина и да отделим малко повече време за себе си.

Ето няколко съвета как да започнем да се будим с настроение.

Да оправим леглото

Сигурно на мнозина оправянето на леглото им се струва по-скоро като задължение, отколкото като навик, с който може приятно да се започва денят. Но всъщност тази първа стъпка след събуждане оказва благоприятно подсъзнателно въздействие.

Снимка 579302

 

Като оправяме леглото си сутрин вече сме изпълнили първата задача за деня. Така ще се почувстваме една идея по-продуктивни, подредени и мотивирани да продължим деня си.

Да не проверяваме веднага телефона си

Нека си го кажем директно - колкото и телефоните да са така необходимата ни връзка със света, в същото време могат да отключват и стресовите ни реакции. Докато сме спели, са минали часове, междувременно по света са се случвали събития, за които са се появили известия, получили сме имейли и съобщения, на които трябва да отговорим.

Снимка 579301

 

Напрежението да наваксаме с всичко това веднага след като се събудим сутрин обаче може да овладеем. Защото също така докато сме спели, сме били в покой, тялото и мозъкът ни са си отпочивали. Заслужаваме да си дадем още малко време да се разсъним спокойно и да не прибързваме веднага да проверяваме телефона си.

Да пийнем вода

Едва ли има нужда да припомняме колко важно е да следим да пием достатъчно вода през целия ден. Но първата чаша освежава сутринта ни и събужда и организма ни.

Снимка 579300

 

Най-добре е да я изпием след ставане от леглото - все пак около осем часа не сме приемали никакви течности докато сме били под завивките.

Да раздвижим тялото си

Тук не става дума за предварително планирана тренировка или ранно тичане в парка. Достатъчно е да се разтегнем добре с няколко упражнения, като разбира се, ги правим спокойно, в ритъма на тялото си, което все още тепърва загряваме.

Снимка 579299

 

Ако обаче вече спазваме фитнес или друг вид тренировъчен режим, естествено, може да се придържаме към него. Важното е да си осигурим движение (дори и минимално) всяка сутрин.

Да прегледаме задачите за деня

Докато някои хора имат по-лежерно ежедневие и нямат нужда от списък с предстоящи задачи за вършене, то за останалите би било полезно или да си ги записват, или поне да ги преглеждат преди да стартират деня си.

Снимка 579298

 

С динамиката, с която живеем, се случва да забравяме неща, които сме предвидили да изпълним. Но освен че с воденето на дневник със задачите бихме могли да предотвратим подобни нежелани последици, ще бъдем и по-продуктивни. Така ще си дадем време да помислим кое е най-важно да свършим за деня и как е най-добре да разпределим времето си.

И най-важното - даваме си възможност да вземаме решенията и според моментното ни състояние, разположение на духа и настроение, пише Self Magazine.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648