4 причини, поради които ви боли глава

Любопитно 10.06.2020 09:56 Снимка: ДНЕС+

4 причини, поради които ви боли глава

Главоболието е една от най-разпространените видове болки. Почти всеки човек е страдал от главоболие поне веднъж в живота си. Не всяка болка в главата е причинена от едно и също нещо. Затова и усещането по време на пристъп е различно.

По какво да разберете от кой вид главоболие страдате в момента?

Мигрена

Мигрената е мъчителна. Един пристъп може да трае с дни. Характеризира се с гадене, световъртеж, силни болки в различни области на главата, чувствителност към светлина и звук. Няколко дни преди да настъпи менструалният цикъл, пристъпите на мигрена са най-силни поради спадналите в този период нива на естроген.

Главоболие от напрежение

Стресът и напрежението могат да предизвикат главоболие. Обикновено то засяга страничните области на главата. Болката е тъпа и постоянна. Може да засегне още слепоочията, предния лоб или тила. В тежки случаи болката се разпространява надолу към врата.

Тъй като стресът предизвиква насищане на организма с хормони на стреса, това се отразява и на невротрансмитерите в мозъка, което причинява болки.

Главоболие, причинено от синусите

При остри или хронични възпаления на синусите може да се появи силна остра болка и в главата. Най-често тя се проявява точно там, където се намира и възпаленият синус, а именно в предната част на главата.

Болката може да се разпространи в областта на лицето или челото. Най-доброто лечение в случая е въздействието върху синусите, тяхното отпушване и дрениране на събралата се гной. След това главоболието изчезва от само себе си.

Преумора

Главоболието, причинено от преумора, се усеща най-вече в областта на очите и слепоочията. Този вид болка може да е непостоянна, да минава сама без взимане на медикаменти и да се появи отново след няколко часа. Най-доброто лекарство е непробудният нощен сън, спортът, който разтоварва от напрежението и преумората, както и въздържането от прекалено много часове работа на ден./az-jenata.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448