Правосъдният министър: Нотариуса не е бил защитен свидетел

Крими 21.02.2024 09:04 Снимка: ДНЕС+

Правосъдният министър: Нотариуса не е бил защитен свидетел

Аз извърших проверка в Министерство на правосъдието относно твърдението, че Божанов е бил някакъв защитен свидетел. След проверката не е установено той е да бил защитен свидетел и да е бил охраняван и защитаван от Бюрото по защита. Ще има проверка за достъпа на Божанов до спецпрокуратурата. Той, за да е влизал там, е имал достъп отвътре. Това ще бъде засечено. Това заяви министърът на правосъдието Атанас Славов в пред БНТ.

"Министерство на правосъдието отговаря за законодателството и за охраната на съдебната власт. За съжаление, Министерство на правосъдието няма оперативни и разследващи функции. Моята роля е да настоявам за обективност, за всестранно разследване. Ще участваме в работата на Парламентарната комисия, която е създадена, за да разследва случая с Нотариуса", каза министърът на правосъдието.

Той коментира случаите Божанов и 8-те джуджета, така:

"Тези случаи са една тежка диагноза. Проблемът е, че сме с тази тежка диагноза от много дълго време. В момента е ключово да се ориентираме към ефективни разследвания, обвинения и присъди. Има различни мнение относно това докъде стигат пипалата на тези мрежи за влияние", уточни Славов.

По думите му, Парламентарната комисия, която ще разследва случая около Нотариуса, има широки правомощия.

"Комисията трябва много сериозно да се заеме със събирането на доказателства, с изслушването на институциите, които имат отношение към казуса".

Атанас Славов обясни, че за да има толкова сериозна схема около Божанов, която се е развила около 20 г. при различни управления, трудно може да стане без политическа протекция.

"Трябва от промяна в закони и процедури да преминем към осъдителни присъди. Когато имаме вече осъдителни присъди на корупция по високите етажи на властта, на корупция в съдебната система, това е истинското доказателство, че институциите работят", подчерта Славов.

CHF CHF 1 2.00105
GBP GBP 1 2.27568
RON RON 10 3.93076
TRY TRY 100 5.62834
USD USD 1 1.83027