И втори съд пусна Бенчо Бенчев да се лекува в чужбина

Крими 18.03.2021 14:08 Снимка: ДНЕС+

И втори съд пусна Бенчо Бенчев да се лекува в чужбина

И втори съд разреши на бургаския общински съветник Бенчо Бенчев да се лекува в чужбина.

Днес Окръжният съд в Бургас потвърди решението на Районния съд, с което е отменена забраната му да напуска страната.

Според Окръжния съд първоинстанционния съд е положил необходимите усилия за изясняване на обстоятелствата по делото и е направил обосновани изводи за фактическата обстановка. Приел е, че е основателно искането на подсъдимия за разрешаване да напуска страната, като е изложил подробни мотиви за решението си на базата на надлежно приети медицински документи.

Въззивната инстанция счете, че районният съд обосновано е направил извод, че подсъдимият е показал безупречно процесуално поведение - не е бил причина за отлагане на делото и несъобразяване с предходните определения на съда, с които временно на подсъдимия е било разрешавано да напуска пределите на държавата. Съобразил е също, че спрямо Бенчев по време на досъдебното производство е взета мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 50 000 лева, която е достатъчно тежка за престъплението, за което е обвинен, и която сама по себе си постига целите на мярката за неотклонение.

По тази причина съдът е приел, че забраната за напускане на страната е излишна предвид процесуалното поведение на подсъдимия, както и нуждата от лечение и правото му да избере къде да бъде лекуван.

Така взетата мярка създава допълнителни физически и психологически травми на подсъдимия и към настоящия момент е вече неадекватна и неоправдана, предвид неговото безупречно процесуално поведение, посочват от съда.

Решението е окончателно.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448