Бургаският окръжен съд допусна Бенчо Б. да се лекува извън страната

Крими 15.06.2020 11:21 Снимка: ДНЕС+

Бургаският окръжен съд допусна Бенчо Б. да се лекува извън страната

Окръжен съд – Бургас като въззивна инстанция потвърди Определение на Районен съд – Бургас, от 27.05.2020 г., с което бе разрешено на подсъдимия Бенчо Б. временно да напусне еднократно пределите на Република България за срок за връщане до 07.07.2020 г., за преглед и консултация в болница в гр. Истанбул, Република Турция.

Срещу подсъдимия Бенчо Б. е внесен обвинителен акт, с който му е повдигнато обвинение за лично укривателство и държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси (престъпление по чл. 294, ал. 1 от НК, престъпление по чл. 339, ал. 1 от НК, вр . с чл. 50, ал. 3, вр. с ал. 1 и ал. 2, вр. с чл. 56, ал. 1, вр. с чл. 76, ал. 1 ЗОБВВПИ и за престъпление по чл. 338, ал. 1 от НК). Спрямо подсъдимия в хода на досъдебното производство е била взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 50 000 лева, както и мярка за процесуална принуда „Забрана за напускане на пределите на Република България“.

Видно от материалите по делото, Бенчев Б. е диагностициран с тежки заболявания. Същият е бил лекуван нееднократно в болнични заведения в Република Турция до момента на вземането спрямо него мярка за процесуална принуда „Забрана за напускане пределите на страната“. С оглед на това, Бенчо Б. е преустановил посещенията си там. От представената в последното съдебно заседание пред първоинстанционния съд Епикриза, се установява, че спрямо подсъдимия междувременно е било предприето лечение в Неврологичното отделение на УМБАЛ - Бургас, като след изписването му бил насочен към допълнителни изследвания в Неврологична клиника в Република Турция, които не могат да бъдат осъществени в тази болница. Според въззивната инстанция действително е налице уважителна причина, предвид здравословното състояние на подсъдимия, на същия да бъда разрешено да напусне пределите на Република България с цел посещение на медицинско заведение в Република Турция, където, видно от материалите, са били привеждани дългогодишни изследвания и лечение в предходен момент, и където, според лекарите, следва да бъдат направени.

На следващо място, едно от престъпленията, за които е предаден на съд, е тежко по смисъла на закона, но само на това основание не може да бъде оставено без уважение искането за лечение. За обезпечаване на участието на Бенчо Б. в процеса е взета и друга мярка за процесуална принуда, а именно мярка за неотклонение „Парична гаранция“. Мярката за процесуална принуда се прилага спрямо подсъдимите лица с цел гарантирне на законосъобразно и своевременно приключване на процеса, но не следва да се превръща в своеобразна санкция.

Правилно е бил и определен срок, като целесъобразно е посочена като крайна дата за завръщане на подсъдимия в България, датата, предхождаща тази, за която е насрочено следващото съдебно заседание, в което ще се извършват съдебно - следствени действия пред първоинстанционния съд.

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448