Залогът България:  Докато двама се договарят, антиевропейският вот печели

Избрано 20.04.2023 12:44 Снимка: ДНЕС+

Залогът България: Докато двама се договарят, антиевропейският вот печели

Канонадата от избори сякаш смали с около 3 % егото на партиите и най-изявените критици сред тях започнаха да разговарят. Причината за това е много простичка. И, не, никак не е грижата за народа.

Причина за това е Бойко Борисов, който стана депутат и излизайки от "кошарата", в която прекара 12 години, седна на депутатския стол като "пръв сред равни". Искаха да го видят сред тях, на тяхното "ниво".

Ситуацията при "Продължаваме промяната" е несигурна  неудобна за нов политически проект, какъвто е партията на Кирил Петков и Асен Василев. Този проект няма нито една структура в нито един областен град, няма твърд електорат и разчита на протестния вот, който от "Има такъв народ", Мая Манолова и БСП се "премести" при тях.

Така подредена , политическата обстановка дава две възможности на коалицията ПП и ДБ, а именно - да направи правителство с коалицията ГЕРБ-СДС, което ще отнеме от вота им, и другата - да не се съгласят, и пак да загубят част от гласоподавателите си. И в двете ситуации ще загубят.

Ако се съгласят на правителство с ГЕРБ-СДС, за което е повече от очевидно, че търсят повод, ще имат шанс да се задържат в политиката, та дори и във властта.

Подкрепата на Демократична България в тази новосъздадена коалиция е минимална и е съсредоточена в три района в София и в Пловдив -град. Техни поддръжници са хора с определен статус и положение в обществото. Те отново биха застанали зад тях, защото мислят опозиционно или са имали бизнес, който е пресиран от предишното управление.

Въпреки видимо патовата ситуация относно създаването на правителство с мандат на ГЕРБ-СДС, дори и в този момент се водят разговори и се решава, дали ще се постигне съгласие за формиране на правителство.

Знаково разговорите се проведоха в парламента, а не в някой мол, както се водеха такива с четворната коалиция ПП, ДБ, ИТН и БСП. Знакът, че това е парламентарна държава и е крайно време да спрем с президентската република през последните три години е ясно очертан.

Към този знак можем да прибавим и една скоба, а именно, че това е по инициатива на ГЕРБ-СДС, които очевидно "спазариха" Росен Желязков за председател на 49-тото Народно събрание, като облякоха това си действие в "разговори" и вкарване на желаните от ПП и ДБ законодателни промени.

След изборите на 2 април всички партии са уплашени. Всички, без ДПС и Възраждане.

Огромното им желание да "изчегъртат" ГЕРБ не само, че не се сбъдна, но ГЕРБ-СДС вкараха 5 депутата повече в 49-тото НС от 48-то. А къде са партиите, които наричаха 12-годишно управление "мафия", и "мутри"? А последните уж щяха да са вън. И като за капак, Борисов влезе депутат в парламента. И изведнъж настана ред и дисциплина. Изчегъртаните си вдигнаха резултата, а съдбата на Продължаваме промяната" не е ясна.

Неясно остава и бъдещето на коалицията на "паркетните лъвове" от "Демократична България", защото всички помним 7-те им процента от изорите на 2 октомври миналата година. Рискът да се стопят на едни следващи избори е много голям, а страхът от пословичната хитрост, ум и опит на Бойко Борисов ги карат да търкат потни длани.

За никой не бе изненада резултатът на "Възраждане".

Докато двете коалиции ГЕРБ-СДС и ПП -ДБ не могат да намерят начин да управляват заедно, атниевропейската и антинатовска партия на Костадин Костадинов стана трета политическа сила в европейска България. И докато изборната канонада продължава и партиите не решат да постъпят държавнически, и да си спомнят кому служат и кой плаща масрафа, просешката тояга , до която  докараха народа, ще се обърне срещу тях. 

А България will keep, knock,knock, knocking on the Schengen's door.                                                                                                      

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648