За един ТЕЦ и едни лъжи на Христо Иванов

Избрано 15.08.2020 22:16 Снимка: ДНЕС+

За един ТЕЦ и едни лъжи на Христо Иванов

Лъжите напоследък не са малко и някак свикнахме да ги четем по диагонал.

На някои дори не обръщаме внимание, защото просто свикнахме - за хубаво или пък не. Сякаш не ни стигат всички включвания онлайн по всяко време на денонощието от Манолова, Отровното трио или пък друг мераклия за власт. 

Един от тях разбута кошера, като реши да ходи на плаж в Росенец при летните сараи на Ахмед Доган. Това беше капката, която преля чашата на българите и те излязоха на улицата. Не защото вярват на него, а защото не вярват на никого. 

И как да имат вяра – лъжат ги от всички страни. 

Не остана неохулено добро, не остана оценена работа. Сякаш само лошото се виждаше. 

Наистина е време за рестарт. Но кой ни го предлага? 

Един от лешоядите, дето ръфат властта от всички страни е Христо Иванов – лидер на т. нар. „десни“ движения „Да, България“

Поредната му акция бе във Варна, на варненското езеро, с изглед към ТЕЦ-Варна в село Езерово. Той покани журналисти на място, за да ни покаже отдалеч как ТЕЦ-Варна не работи. 

Пълна лъжа! 

ТЕЦ-ът има общо 6 блока, като 4-ти, 5-ти и 6-ти са преустроени за работа на газ. Централата е построена като подвърхова, специално да изпълнява задачата по т.нар. "студен резерв". В последните няколко години пет пъти се е налагало да изпълнява функциите по този ангажимент, като е включвана в енергийната система на страната в близки до критичните ситуации. 

Лъжа е, че ТЕЦ-Варна е неработещо желязо. 

В момента се извършва преустройване на работата на централата, тъй като два от блоковете до скоро са работили на въглища, а днес вече използват газ. Което е екологично чисто и няма да се заплащат глоби за вредни емисии, както например „Мариците“, които вече ще заплащат по пет - шест пъти по-скъпи глоби, заради вредни емисии. 

Който и да е собственика на ТЕЦ-а, работи се в правилна посока, коментират запознати и работещи в  сектора.  България има нужда от ТЕЦ. И няма нищо престъпно в това, да се съживява електроцентралата. 

Наемат се експерти, които някога са работили в централата. 

Единият от блоковете в момента работи на въглища и се преустройва за да премине на газ. Очаква се този процес да приключи през месец октомври. Преди една година са обявени обществени поръчки за ремонт на електрооборудване на блок 6. Подобен ход едва ли говори, че става дума за „купчина желязо, което не работи“.

Информация за обявените обществени поръчки, може да се открие на този адрес: https://varna-tpp.com/profil-na-kupuvacha/

Около 250 души, работещи в централата, също са на друго мнение. 

Лъжа, номер пореден... удълбочаването на канала. Всички варненци знаят, че това е рутинна дейност и се извършва периодично - с Доган, без Доган - това се налага да се върши. Теченията и наносите образуват плитчини в канала море-езеро, което ограничава достъпа на кораби (контейнеровози, г-н Иванов, е думата, която търсехте, докато лъжехте) до пристанище Варна-Запад. 

Удълбочаването не е дейност, която се ръководи или изобщо зависи от това, чия собственост е пристанището. Това е част от морския живот на Варна. 

Целейки чиста манипулация, Христо Иванов се оплака на журналистите, че не е успял да намери информация за лиценз на ТЕЦ-Варна за употребата на природен газ. 

Наш репортер предлага на вниманието на г-н Христо Иванов документ – решение на КЕВР,  с който се удължава лиценза на централата за производство на електроенергия. На него фигурира номер и дата на издадения лиценз на ТЕЦ-а. 

Ето какво гласи той : 

„Дружеството e обосновало новия срок на лицензията като е посочило, че от въвеждането в експлоатация на блокове № 4, № 5 и № 6 до момента, тяхното техническо обслужване се извършва съгласно заводските инструкции на производителите и действащите в Република България наредби за експлоатация на съответните съоръжения, извършвани са периодични инспекции, средни и основни ремонти на съоръженията,средни ремонти на блоковете – всяка календарна година, а основи ремонти на блоковете – веднъж на три календарни години. „ТЕЦ Варна“ ЕАД е посочило също, че в началото на 2018 г. е стартирала програма за ремонт и въвеждане в експлоатация на блоковете само за работа на природен газ, с което е отпаднала нуждата от значителна част от оборудването за разтоварване, транспортиране, смилане и подаване за горене на въглищен прах (мелничнопрахови системи и спомагателно оборудване за тях). На следващо място, дружеството е отбелязало, че съгласно комплексно разрешително № 51/2005, актуализирано с Решение № 5 1 -Н0-И0-А2-ТГ1/2018 г., за работа на природен газ и изпълнение на прилагащата програма за увеличаване на КПД, намаление на вредните емисии, по - висока надеждност и дълготрайност, от 01.04.2020 г. „ТЕЦ Варна” ЕАД е предвидена програма за поетапно извеждане на блокове № 4, № 5 и № 6 за подмяна на съществуващите горелки с нискоемисионни високоефективни горелки и намаляване консумацията на природен газ. „ТЕЦ Варна“ ЕАД е изложило, че разполага с необходимия квалифициран и компетентен персонал, с което да се гарантира високоефективна и надеждна работа на електропроизводствените мощности.“ 

Документът е публичен и може да бъде намерен на този адрес: https://www.dker.bg/uploads/reshenia/2020/res_i2_l_086_20.pdf

Към момента са газифицирани два от трите блока на електроцентралата. Предстои към октомври месец да завърши реконструкцията и на третия блок. 

Очевидно е практика във вашата партия да сее лъже, още дори преди да се допре до властта. Така ли започваме г-н Иванов?

Нека си припомним кой е „правосъдника“ от "Да, България"

Майка му е родом от Русия, член на БСП. Явно тук започват тесните връзки с Отечествения фронт. Самият той често проповядва демокрация и европейски ценности, а всъщност упражнява лява политика и анти-европейски идеи

А и как да е друго?

Той откровено заяви пред журналисти, че не участва и не организира протестите, а само ги подкрепя. Очевидно забравя предната нощ от кое кьоше на София е пускал лайв и как негови протежета, като не особено квалитетната Стела Николова - общински съветник от варненския Общински съвет, която като вожда си е юрист, ама от онези, дето никога не са влизали в зала, и никой не е чувал за тях, всеки ден е с мегафона на протест пред общината.

Същата Стела, която придоби известност и последователи чрез една фейсбук група. 

Доста добре изиграна сценка от нея и последователи, когато "възрожденците" им скъсаха знамето на ЕС на протестите, на които стартираха заедно. С ПП „Възраждане“, които проповядват откровен национализъм и ксенофобия. Нищо европейско не виждам  тук аз. 

Много плакаха психодесните тогава за потъпканите си европейски идеали и мечти

До преди дни – когато Стела Николова, изкрещя на профила си, че европейските посланици са „мишки“, защото още не били свалили премиера Бойко Борисов. 

Очевидно на нискокапацитетната общинска съветничка не ѝ е ясно, че България  има суверенитет, както всяка друга европейска страна. Което поставя въпроса: Кой от ЕС се очаква да се намеси в независимостта на България, за да свали от власт премиера? 

Такова управление ли заявяват „демократите“ от "Да, България"? За всяко управленско решение да викаме „Неволята“, т.е. ЕС? 

Но нека се върнем на десния европейски гуру. 

В биографията на психодесния Христо Иванов няма да откриете информация къде е работил. Според данните, които публикува „Монитор“, той се е издържал като стипендиант, а по-късно - от различни НПО-та.  Дето казват старите хора – потен вода не е пил. 

Самият той миналата година, пред Канал 3, заяви, че получава заплатата си от членския внос на партийното формирование, на което се води съпредседател.  Да разбираме ли, че скъпите походи, кампании, разходки, плажуване, интернет реклами, Фейсбук спонсориране и прочее немалки разходи, са от членски внос? 

Любопитни са сумите за разходите на формацията. Прави впечатление, че 158 000 лева са отишли за административни дейности. Близо 70 000 от тях са за заплати. В това число и на партийния лидер – Христо Иванов. Колко точно е неговата - не е ясно, тъй като след промените в закона лидерите на партии извън Парламента не са длъжни да декларират доходите си.

Изрично в устава на партията е записано, че "Да, България" ще се ръководи от принципа за "Почтено служене на обществения интерес”. Тогава възниква логичният въпрос: почтено и морално ли е Христо Иванов да се изхранва от партийната каса? Още повече, че според справка в Сметната палата миналата година Иванов се е сдобил и с ново жилище, закупено на цена четири пъти по-ниска от пазарната. Ама не беше ли той един от възмутените, че някои хора във властта са се сдобили с имоти по подобен начин? 

Дори и към момента Христо Иванов е с отнети адвокатски права. 

Бивш правосъден министър, който очевидно притежава избирателна слепота, тъй като Доганските сараи си бяха там и преди 6 години. Бяха там и преди това. Може би е недоглеждане и ще му простим тази малка подробност. Ще му простим също и недоглеждането за много други „корупционни схеми“, както той ги нарича, които са се случили по времето на неговото министерстване. 

Ще му простим затворите, присъдите и всичко онова, в което обвинява властта, а самият той има дълго досие с подобно съдържание. 

След Доганските сараи и ТЕЦ-Варна е повече от очвидно, че той е погнал клетите ДПС. Опитвайки се да установи обвързаности, връзки и прочее глупости. 

ДПС сякаш са големият лош вълк. 

Въпрос: Как смята Христо Иванов да управлява, как ще се формира Народно събрание и как без ДПС, по което хули, ще има нужното мнозинство в парламента, за да изпълни обещанията, които поема пред избирателите си? Защото и за добрите, и за лошите решения, е нужно мнозинство. Отговорът на този въпрос е много лесен – никак. 

Дано да му е известно съществуването на твърдото ядро на ДПС; дано е наясно, че се създава усещането за лека ненавист и ксенофобия дори към  етническите българи, които живеят, плащат данъци и работят в тази държава. Уж си късаха знамената, а осезаемо се усеща любовта между ултралевия Костадин Костадинов и психодесния Христо Иванов.

Очевидно само с приказки и евтин популизъм, но добре заплатен на самия него, той смята, че се управлява държава. 

Та, за този морал иде реч... 

Геновева Михайлова

CHF CHF 1 1.77625
GBP GBP 1 2.25344
RON RON 10 3.97018
TRY TRY 10 2.02274
USD USD 1 1.63176