8 палатки, 15 протестъра и псувни за несъгласните с тях

Избрано 04.08.2020 14:59 Снимка: ДНЕС+

8 палатки, 15 протестъра и псувни за несъгласните с тях

Тази сутрин за много варненци денят започна с неудобството да се съобразяват с блокада на главна пътна артерия в града. Блокирани от осем палатки и 15 протестъра, някои от озовалите се в района на „барикадата“ се оказаха и напсувани.

Вчера, в късния следобед, протестиращи блокираха кръстовището пред сградата на общината и разпънаха палатков лагер.

Не закъсняха недоволствата на гражданите и гостите на града. Социалните мрежи се препълниха с критични публикации и коментари.

Критиките са насочени към  десетината протестиращи, които предния ден затвориха Аспарухов мост за повече от час, а днес – възлово кръстовище в морската столица.

Леко изнервени, варненци дори предложиха да се организират и да направят контра-протест, само и само тормоза над тях и града им да спре.

Оказва се, че жителите на Варна трябва да са внимателни в изказването на мнение, тъй като рискуват да бъдат жестоко наругани, заради това, че имат мнение, различно от това на организиралите блокадата.

Не дай си Боже, да изкажете мнение, че не сте съгласни да ви блокират пътищата! Има реална опасност да ви вменят вина, че не искате добро бъдеще за децата си, че „искате смъртта на България“, че сте „платен трол“, че сте част от „мутрите и тяхната мафия“  и прочее словесни извержения.

Резултатът от тези нападки почти винаги е един и същ – хората спират да коментират и рядко защитават тезите си. От страх да не бъдат обиждани или нарочени като обвързани със системата, която протестърите наричат престъпна.

На едно такова видео се натъкна редакцията на ДНЕС+.

Операторът снима палатковия лагер на протестиращите, като едновременно с това и коментира ситуацията покрай протестите, исканията им и обстановката по време на лагеруването им.

След като очевидно му омръзна да прави разкази по картинки, гласът зад кадър напсува хората, които недоволстваха срещу блокадите на протестърите.

Думите, които буквално се чуват са:

„Да им ..........., с извинение,  толкова ли не могат да заобиколят или да тръгнат по-рано на работа? Като ги .... Бойко 11 години, не протестираха“.

На кого принадлежи гласът зад кадър е известно за екипа на ДНЕС+.

Бивш бесепар, разочарован, че бързата му кариера в БСП приключи безславно, като не влезе в корпоративната листа на БСП–Нинова.

Днес той е привърженик на движението на Мая Манолова „Изправи се.бг“.

Трансформациите не са нещо ново нито за Мая Манолова, нито за нейните последователи.

Но нека им припомним, че живеем в демократична европейска държава и ценностите, които носи със себе си демократичният дух, трудно се трансформират. Че никой няма право да отнема правото на друг, за да накаже трети.

Винаги, когато допуснеш малцинството да налага на мнозинството своите правила или своите виждания, да налага себе си над благото на обществото, се оказва не много добра идея.

Пример за това може да откриете и в историята на революциите.

Като Великата Октомврийска социалистическа революция, например.

Сигурно тези хора не разбират факта, че да затваряш пътни артерии и да палаткуваш пред общината, е незаконно.

Защо, обаче, им се позволява, се пита в задачата?

Вижте как се събудиха варненци днес във видеото:

За трансформациите на Мая Манолова и как тя категоризира протеста, вижте във видеото на „Господари на ефира“:

CHF CHF 1 1.81499
GBP GBP 1 2.14178
RON RON 10 4.026
TRY TRY 10 2.18285
USD USD 1 1.65286