Христов: Ако Радев търсеше обединение, щеше да направи консултативен съвет

Избрано 23.09.2020 12:09 Снимка: ДНЕС+

Христов: Ако Радев търсеше обединение, щеше да направи консултативен съвет

„Президентът иска да назначи служебно правителство, той няма да играе ролята на медиатор. Ако той искаше да търси обединение, щеше да направи консултативен съвет. 70 и няколко дни това не се случва. Най-вероятно ще остане това противопоставяне. Ако има предсрочни изброи, се назначава служебен кабинет.“ Така лидерът на СДС Румен Христов коментира пред „Денят On Air“ политическото разединение в страната.

Христов смята, че има нужда от успокояване на обстановката.

По думите му политическата криза не е чак толкова голяма, защото няма парламентарна криза. „Има мнозинство зад гърба на правителството, скоро имаше и вот на недоверие, който не мина. Има пленарни заседания“, каза Христов.

„Най-важното за предстоящите избори е те да са честни, прозрачни и хората да повярват в тях. Трябва да се дадат достатъчно гаранции. Ние настояваме за машинно гласуване. СДС е за въвеждане на по-голяма мажоритарност и разпознаваемост. Възможността за отчитане на преференциите е важна. Няма да е лесно съставяне на управляващо мнозинство, но България се европеизира“, прогнозира лидерът на СДС.

Той заяви, че СДС се опитва да направи поредната идейна коалиция и тя е свързана с това, че с ГЕРБ са десни формации и членове на ЕНП. „Няма правителство, което е управлявало, и да не е допускало грешки. Икономическият растеж можеше да бъде по-ускорен. Можехме да натиснем малко педала, за да увеличим БВП, да увеличим възнагражденията на хората“, допълни Христов./bgonair.bg

CHF CHF 1 1.82532
GBP GBP 1 2.15509
RON RON 10 4.0113
TRY TRY 10 2.10115
USD USD 1 1.65021