Д-р Янко Станев: Тиражират порой от фалшиви новини за екопарка в „Галата“

Избрано 13.07.2020 13:57 Снимка: ДНЕС+

Д-р Янко Станев: Тиражират порой от фалшиви новини за екопарка в „Галата“

„Не съм негър и няма и да бъда, по простата причина, че имам познания. Имам информация, имам умения.“ Това каза днес зам.-председателя на Общински съвет Варна д-р Янко Станев  на сесия на местния парламент. Той изрази възмущението си по казуса с екопарка и фалшивите новини, които заляха медийното пространство.

„Разбира се, по конкретния казус: Това, което каза г-н Балачев, аз го открих в документите, които сложиха протестиращите. И сега тук съм свидетел на най-голямата лъжа, в последните 6 месеца.

Ще ви прочета нещо; става въпрос за изказкването ми на заседанието на ПК “Собственост и стопанство“: Става въпрос за терен, който е под новия гробищен парк на Галата и граничи със ската и с поделение, и там наистина трябва да се направи парк, еко парк ми звучи по-модерно. Там трябва да се укрепи, да се направят подпорни стени защото ерозията там и нагоре продължава. Аз лично бих предложил компетентните органи в общината, да оформят едно предложение за одобряване на това инвестиционно намерение, като разбира се, съм на мнение също, че трудно ще съберем гласове за безвъзмездно отдаване, поради нищетата, в която живеем, но това е предмет на професионална оценка.

Трябва да дадем зелена светлина и да се възложи на администрацията, да изготви едно предложение и да се гледа по същество и да е готово за сесията, като се гледа и икономическия аспект. Да, при тези и тези условия, не при тези и тези условия. И „не“ е отговор. Защото там трябва и ще направим парк, нямаме избор. Ще кажа и защо според мен нямаме избор".

Зам.-председателят на Общинския съвет във Варна д-р Янко Станев акцентира върху бруталните фалшиви новини, които се тиражират по казуса в треторазредни медии: "В групите в мрежата, в медиите и в публичното пространство, където се обсъждаше въпроса, бях оплют, че искам да открадна 50 дка, заедно с някои колеги и т.н. Но ще ви кажа и нещо друго – 2013 година, този имот беше на военните , по закон този имот е със специално предназначение и затова ние в ОУП не сме предвидили конкретиката за неговото по нататъшно развитие. До този момент общината не е предприела действия, г-н Бойновски е тук, с които да се промени предназначението на този имот със специално предназначение.

Въпреки това, което беше публикувано, включително и от ваши хора, видях кадастрална основа, на която се предвиждаше строителство.

И сега, тъй като доста години съм бил в тая сграда, мога да ви кажа, че един от начините, по който се спира всякакво жилищно строителство, това е създаването на парк. А аз съм от там. Oт 4-годишен и знам, че там, освен парк, друго за мен не е хубаво да се направи.

Така, че първа лъжа – това момче, което иска да направи нещо, не иска да строи и няма как да строи, защото един парк се прави и с Паркоустройствен план. Знаете ли през какви процедури минава?

И сега веднага ще ви кажа, какво ще се случи.  Ще стане варианта Аспарухово. 3 години чакам парка в Аспарухово, огромния парк. Имаме ли вече такъв модерен парк в Аспарухово? Такъв, какъвто рисувахме? Не! Същото ще стане и там. Този парк бе обжалван до всички институции.

Не може да се клевети по този начин! Не може да се правят фалшиви публикации, не може да се правят фалшиви новини и не може да се манипулират хората с фалшиви тези.

Те са раними хората. И Ковид-а и живота е труден. Но, не може да се използват фалшиви тези.

Затова съм казал още тогава да се изследва въпроса, защото за мене една от спирачките при презастрояването, в мое изказване от 2000 година, можете да го намерите моите изказвания на сесии на Общински съвет, където съм бил против застрояването на Златни пясъци, Св. Контанин и Елена, на Прибой. Досега вярвам, че презастрояването е бич, и досега вярвам, че няма паркоместа, защото не са изградени гаражите на всички кооперации, които са построени. И досега вярвам, че височината не е спазена. Аз имам една молба.

Аз не мога да съдя хората, които пишат във Фейсбук. Аз знам кой има копие на кадастралните карти на Аспарухово, Галата и т.н. и това не е някой от вас. Това са други хора. С други планове, с други пари.

Аз не искам да бъда жертва на тези хора и няма да стана. А това, че хората долу, са били заблудени, е просто много срамно.

Така че една идея, да се направи парк, кой, кога и как е въпрос на мъжество на този Общински съвет.“

CHF CHF 1 1.81549
GBP GBP 1 2.20686
RON RON 10 4.01278
TRY TRY 10 2.18394
USD USD 1 1.60868