Д-р Янко Станев: Нужна е "пречиствателна станция" за корпоративната и нормалната политика

Избрано 13.07.2020 14:44 Снимка: ДНЕС+

Д-р Янко Станев: Нужна е "пречиствателна станция" за корпоративната и нормалната политика

"Излизайки на трибуната мислех да кажа неща, които на всички вас са ви известни и всички ги мълчите и премълчавате. След последните изказвания разбрах, че няма нужда. Няма нужда да влизам в тръбата, в пречиствателната станция, тука е нужна пречиствателната станция, но за друго.

Пречиствателната станция на разликата между корпоративния вид политика и нормалния вид политика. В нормалния вид политика има големи различия". Това заяви по време на днешната сесия на Общински съвет-Варна зам.-председатлят на ОбС д-р Янко Станев. Изказването му беше в отговор на отправени несъстоятелни внушения от страна на съветници от опозиционните партии - БСП и "Да България".

"Между мен и "Да България" има голяма различия и това въобще не ме учудва. И  не ми пречи. Между мен и БСП, но от тези в БСП, които представляват политическа партия, а не някой депутат, също има големи различия. Но въобще не ме учудва. И това не ми пречи даже и да обичам някои от тях. Дълги години. Това не ми пречи, за добрите отношения между мен и колегите от ДПС. Имаме огромни различия, но имам огромно уважение. Бил съм с тях.

Затова днес ще кажа нещо по-различно.

По отношение на това, което колегата от "Да България" прочете.

Да, имам съгласие по отношение на мудността на работа на комисиите и бавния темп на разглеждането на документите. Това, обаче, не е проблем  на администриране.

Това е проблем на липсата на колективно начало.

И проблем на това, че всички вие нямате активност за свикване на комисии или нещо друго.

Но, това съм го виждал. По отношение на летаргията и другите неща, не съм съгласен.

Аз не съм чел истински предложения от съветници, колегите от "Възраждане" имат няколко предложения, които съм чел внимателно, но които, обаче, може би поради липсата на опит, липсва в тях материята, която ги облича в подходяща форма, не като съдържание, като форма, за да бъдат продуктивни.

Същото говоря и за тези, с които съм в коалиция.

Колегите от БСП имат едно име – Янко Станев. Това е политическата поръчка.

Знаете ли, още навремето Пламен Начков имаше политическата задача, като се изкажа, да се изкаже и той срещу мен. Няма лошо. Това е и знак на уважение. Аз знам и кой дава поръчката. А когато още по-нататък напреднем, аз ще казвам и имена вече.

По отношение на днешната сесия: колегите от "Да България", правите да фундаментална грешка. Вие не предлагате формулите за решения.

Дали формулата ще бъде корпоративния бизнес може да направи симбиоза с политическите формации? Дали политическите формации ще се развият и ще разделят чистата политика от корпоративния бизнес, от корпоративните съветници?

Нали това говорите в декларациите си, че искате да бъдете далеч от тези хора? Не знам, дали стоите далеч. Понякога не се вижда", допълни д-р Станев.

"По отношение на днешната сесия, аз бих подкрепил всички точки, включитеолно и тези, които отпаднаха от комисията по собственост. Защото те ще дадат възможност на община Варна да компенсира бюджетните дефицити.

Да, аз не знам оценките дали са реални. Да, аз подозирам администрацията и понякога и го казвам. Но тогава трябва да предложа и алтернатива.

А днес, няма да подкрепя три предложения. Защото съм разглеждал КСС-тата, разглеждал съм договорите и смятам, че лъжат. Просто няма да ги подкрепя. А вие ще ги подкрепите. Тоест, ако искате да участваме в дискусия на правна основа без да се обиждаме.

Имаме един въпрос, който е спорен:

Аз съм убеден, че нито г-н кметът, нито г-н председателят, няма да поискат приходите на общината, които намаляват всеки ден, да се увеличат.

Няма такъв жив човек и между вас няма такъв".

Зам.-председателят на Общински съвет Варна, д-р Янко Станев завърши изказването си с думите: "И накрая за корупцията – г-н Златев, аз съм 30 години в тая зала. Ако се замислите и се запитате, ще трябва да кажете точно кога и къде съм участвал в корупционна схема. Да, участвал съм в политически схеми. Участвал съм в всичко онова, което е предмет на политиката през всичките 31 години. Но, трябва да посочите едно местенце, да ми посочите къде живея, какъв стандарт на живот имам, какъв модел карам, какъв модел на живот имам, защото и "Възраждане" и всички от вас тука, това може да се случи на всеки. И как така е корупционно 50 дка? Как така и кой луд, особено за 50 дка, човек с моя опит, ще направи това нещо?

И накрая за държавата да кажа нещо. И в държавата има много проблеми.

Сериозни, тежки проблеми, но по същия начин не съм съгласен да бъдат обвинявани всички и всичко, без съответния анализ.

Без да слагаме кантарче за доброто и за лошото. И тука вече, всеки нататък има право.

Аз съм председател на СДС. СДС не е тази партия, която беше.

СДС има сигурно много вини. Има и много грешки.

Но без СДС нямаше да има Европейския парламент за България.

Без ДПС нямаше да го има.

И тогава ще ви моля за нещо по-различно.

Затова, утре някой някъде ще го чуя да казва: Без ГЕРБ нямаше да има това. Без БСП нямаше да има онова. И ще бъде много жалко, ако хората не го разбират."

CHF CHF 1 1.81549
GBP GBP 1 2.19645
RON RON 10 4.01278
TRY TRY 10 2.16845
USD USD 1 1.60868