Завод за половин милиард евро имитира процеса, който захранва Слънцето

ЕС и Свят 04.12.2023 13:32 Снимка: ДНЕС+

Завод за половин милиард евро имитира процеса, който захранва Слънцето

Успешната работа на японското термоядрено устройство Torus-60 Super Advanced (JT-60SA), най-големият оперативен свръхпроводящ токамак в света, беше отбелязано от Япония и Европейския съюз на церемония по откриването на съоръжението, съобщи Fusionforenergy.

Работата по устройството започна през 2007 г. и е резултат от Споразумението за по-широк подход между Европейския съюз и Япония, научно сътрудничество за насърчаване на ноу-хау в термоядрения синтез чрез различни проекти. Строителството на японските национални институти за квантова наука и технологии в Нака приключи през 2020 г. с първата плазма през октомври тази година. Общите разходи се оценяват на 560 милиона евро.

На церемонията европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон, японският министър на образованието, културата, спорта, науката и технологиите, Масахито Морияма и японският държавен министър за политиката в областта на науката и технологиите, Санае Такаичи плюс други високопоставени политици и представители на индустрията успяха да станат свидетели на плазмена операция от контролната зала.

Fusion for Energy управлява приноса на ЕС към проекта, включително производството на компоненти от Белгия, Франция, Германия, Испания и Италия. Неговият директор Марк Лашез каза: "Това, което се случва днес, ще има значение утре за приноса на термоядрения синтез в енергиен микс без въглерод. JT-60SA е ключът към международната пътна карта за термоядрения синтез".

JT-60SA е устройство с форма на поничка (тороидално), известно като токамак. То работи с водород, като газът се нагрява до 200 милиона градуса по Целзий, за да се превърне в плазма и след това се ограничава за около 100 секунди с помощта на мощната магнитна система, образувана от 28 свръхпроводящи намотки.

Това е най-близкото съоръжение по дизайн до гигантския международен термоядрен проект ITER, който се строи във Франция, но с около 13,7 метра в ширина и 15,4 метра височина, той не е толкова голям. Една от ролите на 2600-тонното съоръжение ще бъде да извършва моделиране, за да помогне на учените да се подготвят колкото е възможно повече за началото на работата на ITER.

Включени са общо 500 изследователи от Европа и Япония, а повече от 70 доставчици са допринесли за производството на неговите компоненти. С производствените уроци, научени за ITER, както и с помощта за обучението на ново поколение експерти по термоядрения синтез, също така се предвижда съоръжението да помогне на учените да проектират бъдещи електроцентрали за термоядрен синтез.

CHF CHF 1 2.01134
GBP GBP 1 2.2729
RON RON 10 3.93045
TRY TRY 100 5.62332
USD USD 1 1.83233