Реактор за ядрен синтез във Великобритания отчете нов производствен рекорд

Наука 08.02.2024 17:38 Снимка: ДНЕС+

Реактор за ядрен синтез във Великобритания отчете нов производствен рекорд

Технологията е възприемана от поддръжниците си като енергията на утрешния ден

Учени в Обединеното кралство обявиха днес, че са успели да произведат чрез ядрен синтез най-голямото количество енергия, получавано досега по този начин, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Това е "значителен етап" в развитието на тази технология, която все още е в експериментална фаза.

Потенциална алтернатива на технологията за атомен разпад, използвана в сегашните централни, ядреният синтез опитва да възпроизвежда това, което се случва в сърцето на слънцето.

Технологията е възприемана от поддръжниците си като енергията на утрешния ден, най-вече заради това, че произвежда по-малко отпадъци, значително по-малко радиоактивна е от една класическа централа и не изпуска парникови газове. Тя обаче е критикувана от научни организации като "Грийнпийс" (Greenpeace), които я определят като "научен мираж" и заради високите разходи.

Във Великобритания учени, работещи с един от най-големите реактори за ядрен синтез, разположен близо до Оксфорд, са успели да генерират 69 мегаджаула енергия за пет секунди, надвишавайки предишния рекорд от 59 мегаджаула, постигнат през 2021 г.

Става дума за последната фаза от експеримента с реактора, завършил програмата си в края на 2023 г., като в нея участваха 350 учени от ЕС, Швейцария, Великобритания и Украйна.

В центъра на реактора - огромна магнитна камера с формата на поничка - магнитите съхраняват незначително количество деутерий и тритий (водородни атоми), нагрети до температури, които са десет пъти по-високи, отколкото в центъра на слънцето, за да създадат плазма. Така се дава възможност на водородните ядра да се сблъскат и да се слеят в по-тежки хелиеви атоми, изпускайки голямо количество енергия.

При равни количества ядреният синтез може да произведе четири милиона пъти повече енергия от въглища, петрол или газ.

Този нов рекорд е "значителен етап" в развитието на ядрения синтез, изрази в комюнике задоволството си "Юрофюжън" (Eurofusion), консорциум, който подкрепя и финансира проучванията в областта на ядрения синтез на европейско ниво.

"Освен че поставихме нов рекорд, постигнахме и неща, които никога не сме правили преди това и задълбочихме познанията си за физиката на ядрения синтез", каза Амброджо Фазоли, президент на консорциума.

CHF CHF 1 2.0566
GBP GBP 1 2.28434
RON RON 10 3.93053
TRY TRY 100 5.8357
USD USD 1 1.80945