Само 4 страни в Европа в момента имат COVID ограничения

ЕС и Свят 09.07.2022 09:36 Снимка: ДНЕС+

Само 4 страни в Европа в момента имат COVID ограничения

Само 4 държави в Европа все още имат ограничителни COVID мерки за пристигащите чужденци, съобщи сп. “Форбс”. За разлика от България, където в момента се надига лятна вълна повечето страни на Запад вече прехвърлиха пика ѝ.

Франция задължително изисква от неваксинираните отрицателен PCR, направен по-малко от 72 часа преди пристигането в страната. Антигененият тест пък трябва е направен по-малко от 48 часа преди пътуването.

Всъщност Франция никога не е отменяла PCR за пристигащи чужденци, които нямат пълен ваксинационен курс. Дори когато броят на заразените беше минимален.

Въпреки че отскоро не е задължително да се носят маски в магазините, френските власти отново препоръчаха мярката на гражданите си. Говорителят на правителството успокои обаче, че не планират повторно въвеждане на национални ограничения, очакват обаче всички да се държат отговорно.

В Нидерландия все още е в сила забраната за влизане на пътници от държави извън ЕС, ако нямат документ за ваксинация или сертификат за преболедуване.

И Малта изисква всеки пристигащ да бъде или ваксиниран, или да покаже документ за прекаран коронавирус. В страната се влиза и с отрицателен тест за заразата.

Испания наскоро премахна изискването останалите европейци да показват документи за ваксина или изкарана инфекция. Но посетителите от страни извън ЕС трябва да покажат отрицателен резултат от PCR или антиген тест, или сертификат за имунизация.

В Гърция вълната е в разгара си, повечето болни са младежи

Тя е една от европейските страни със значителен ръст на случаите през последните седмици.

Общо 110 185 нови случая са регистрирани през последните 7 дни, като преобладават заразените на възраст между 18 и 24 г. Случаите са най-концентрирани в популярните туристически региони.

Атина премахна всичките си COVID правила за влизане в страната по-рано през май, което оказва влияние на броя заразени, отбелязват западни издания.

Подобно на Гърция, Испания също регистрира нарастващи случаи на заразени. Броят на болните се е вдигнал с 60% в сравнение с миналия месец.

В световен мащаб броят на новите случаи на COVID се увеличава за четвърта седмица

след тенденцията на спад от последния пик през март 2022 г., сочат данните на Световната здравна организация (СЗО).

Вече са регистрирани над 546 милиона потвърдени случая и над 6,3 милиона смъртни случая от коронавируса от началото на пандемията.

През последната седмица са заболели над 4,6 милиона души, като числото е сходно с това от предходната седмица. Броят на новите смъртни случаи за седмица е намалял с 12 % в сравнение с предходната, като са съобщени над 8100 смъртни случая.

Финландия и Нидерландия започнаха отсега подготовка за нова ваксинационна кампания с подсилващи дози след лятото. Отчитайки увеличаването на новите случаи, властите в двете страни най-напред

ще предлагат новите дози на най-уязвимите възрастови групи – над 65 години,

но бързо след това кампанията ще обхване цялото население.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648