Ковид ще ни съпътства още дълго, ваксините са спасение

Наука 16.09.2022 13:38 Снимка: ДНЕС+

Ковид ще ни съпътства още дълго, ваксините са спасение

Коронавирусите са наш постоянен спътник от хилядолетия. Трябва да приемем, че Ковид-19 оттук нататък ще ни съпътства постоянно и изкореняването му е практически невъзможно, освен ако не успеем да осигурим високоефективни стерилизиращи (нямат общо със стерилитет при зачеване) ваксини или не приложим приказката за Ковид нула (с изолация на всеки човек на Земята, включително и пренасящи Ковид-19 животни, за един месец). В същото време непрекъснатото преболедуване, комбинирано с ваксини ще доведе постепенно до един "напрегнат" имунитет в обществото, но това ще отнеме повече години. Въпреки това Ковид ще се преболедува непрекъснато, при неваксиниране това ще става с по-висок риск от "дълъг" Ковид. Неговите мутации няма да спрат днес и утре, както и няма да се промени факта, че това е коренно различен вирус от баналните сезонни, водещ до уникално засягане на кръвоносните съдове в цялото тяло.

Децата вчера тръгнаха на училище и това неминуемо ще доведе до увеличение на всякакви дихателни инфекции. Това е нормално, така се гради детският имунитет. Разликата между повечето банални инфекции и Ковид-19 е, че последният, освен по-опасен и по-тежко протичащ (да, Омикрон също води до непропорционално висока смърт) може да доведе до трайни, скрити нарушения, за които често разбираме по-късно. Трябва да изградим разумното и научно обосновано поведение в началото на есенно-зимния сезон да се ваксинираме за текущите варианти на грип и Ковид-19 всяка година. Самите грипни вируси са силно мутиращи и теоретично нямаме никаква гаранция, че някога няма да възникнат варианти като испанския грип.

Именно по тази причина е много важно да имаме висока здравна култура, разбиране за предпазване от епидемии и пандемии, да знаем какво работи в защитата от тях и какво не, да се доверяваме на науката на 21 век, а не на шаманството от 19-и, и да се ваксинираме за всичко от ранна детска възраст.

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194