Председателят на ЕК настоя за единен здравен Европейски съюз и повишаване на възможностите

ЕС и Свят 16.09.2020 14:33 Снимка: ДНЕС+

Председателят на ЕК настоя за единен здравен Европейски съюз и повишаване на възможностите

Урсула фон дер Лайен изнесе първата си реч за „Състоянието на Съюза“ пред депутатите в Брюксел. По традиция точно тези думи задават приоритетите пред Общността за предстоящата година. „Предизвикателствата пред Европа и Съюзът са огромни. Пандемията продължава да предизвиква хаос на континента, като заплашва с голяма здравна и икономическа криза през зимата“, каза дер Лайен.

Председателят на Комисията каза още, че трябва да бъде изграден силен здравен Европейски съюз и в тази връзка е предложила да бъдат подсилени финансово Европейската агенция по лекарствата и Центъра за контрол и превенция на заболяванията. Тя уточни, че следващата година ще бъде свикана среща на върха за здравето в Италия.

„Вирусът показа колко уязвима е нашата общност на ценности и колко бързо това може да се превърне в световен въпрос и дори за нас, в ЕС. Но хората са готови за промяна. И това е моментът Европа да поведе по пътя към излизане от тази уязвимост“, каза председателят на ЕК.

Във връзка със заетостта в Съюза Урсула фон дер Лайен заяви, че ако досега сме избегнали масовата безработица, то се дължи на това, че около 42 млн. души са се включили в програми за временна заетост. ЕК ще излезе с проект предложение за подкрепа на държавите членки за създаване на наредба за минимална работна заплата. Всеки трябва да има достъп до минимален доход, каза още тя. Нашите икономики са взаимосвързани.

Според председателя на ЕК въпросът с миграцията е бил дискутиран прекалено дълго. През 2015 г. кризата с бежанците постави пред големи изпитания страните членки. Затова ще има ново предложение, подчерта тя. ”Спасяването на живота в морето не е задължително. Онези държави, които са по-изложени на рискове от другите, трябва да могат да разчитат на солидарността на целия ЕС. Ще предприемем действия за борба с контрабандистите и укрепване на външните граници. Ще се погрижим тези, на които е разрешено да останат, да бъдат добре дошли“, допълни дел Лайен.

Европейската комисия има намерение да инвестира 8 милиарда евро в производството от ЕС на собствени суперкомпютри за постигане на дигитален суверенитет, каза още фон дер Лайен./tribune.bg

CHF CHF 1 1.816
GBP GBP 1 2.19761
RON RON 10 4.01336
TRY TRY 10 2.16883
USD USD 1 1.61332