Почина британският банкер лорд Джейкъб Ротшилд

ЕС и Свят 26.02.2024 18:08 Снимка: ДНЕС+

Почина британският банкер лорд Джейкъб Ротшилд

На 87-годишна възраст почина британският предприемач, финансист и филантроп лорд Джейкъб Ротшилд, съобщи семейството му.

В изявление за смъртта му пред информационна агенция PA Media близките казват:

"Нашият баща Джейкъб имаше огромно присъствие в живота на много хора, превъзходно завършен финансист, защитник на изкуствата и културата, отдаден държавен служител, страстен поддръжник на благотворителните каузи в Израел и еврейската култура, запален природозащитник и много обичан приятел, баща и дядо". 

Лорд Джейкъб Ротшилд ще бъде погребан в съответствие с еврейския обичай на малка семейна церемония и на по-късна дата ще има паметник, за да отпразнуваме живота му, добавя семейството му. 

Британският икономист започва кариерата си в семейната банка NM Rothschild & Sons през 1963 г., преди да стане съосновател на тогавашната J Rothschild Assurance Group, сега St James's Place, със сър Марк Уайнбърг през 1980 г.  

Предприемачът се интересуваше както от изкуство, така и от филантропия, като през живота си е дарил поне 66 млн. паунда за каузи, свързани с еврейския народ. Ротшилд основава Windmill Hill Asset Management, за да управлява благотворителното портфолио на семейството. 

Той е бил и председател на настоятелството на Националната галерия и председател на Фонда за наследство на Националната лотария.

Роден в Бъркшър на 29 април 1936 г. като Натаниел Чарлз Джейкъб, лорд Ротшилд получава образование в колежа Итън и след това продължава да учи история в колежа Крайст Чърч към Оксфордския университет.

Бил е председател на един от най-големите инвестиционни тръстове, котирани на Лондонската фондова борса - RIT Capital Partners. Бил е и заместник-председател на тогавашната BSkyB Television, директор на RHJ International, сега известна като BHF Kleinwort Benson Group, и беше член на съвета за херцогство Корнуол за тогавашния принц на Уелс.

В публикация в социалната мрежа X фондация Rothschild и Waddesdon Manor заявиха, че са "дълбоко натъжени от новината". 

CHF CHF 1 1.97878
GBP GBP 1 2.28913
RON RON 10 3.93187
TRY TRY 100 5.59205
USD USD 1 1.80029