7-те правила за успех и богатство на династията Ротшилд

ЕС и Свят 18.09.2021 20:20 Снимка: ДНЕС+

7-те правила за успех и богатство на династията Ротшилд

Ротшилд е световно известна банкерска династия от европейски евреи, опериращи в Европа от края на XVIII век до днес. Символ на богатство и власт, представителите на фамилията са и изявени меценати, общественици и филантропи. Същевременно за тях се спрягат и много противоречиви твърдения, свързани с политическото им влияние, финансирането на войни, свързаността им с тайни общества.

Родоначалник на династията е Амшел Мозес Бауер, притежател на бижутерна работилница, на емблемата на която бил изобразен златен римски орел върху червен щит. "Червеният щит" (на немски: Rothschild) послужил за основа на фамилията, която "узаконил" синът на Амшел - Майер Амшел. Той употребил "Ротшилд" като фамилно име, и именно Майер Амшел Ротшилд е признат за основател на тази династия.

Майер Ротшилд (1744 - 1812) учредява банка във Франкфурт на Майн, Германия. Банкерството е продължено от неговите петима синове.

Преди смъртта си в завещанието си той очертава определен брой правила за бъдещите поколения, принципите на успешното управление на семейните дела.

1.Всички особено важни постове в семейния бизнес трябва да се заемат само от членове на клана и никой друг, особено от наемните служители. По принцип само мъжете от семейството могат да участват в бизнеса.

2. Бъдещите потомци на клана трябва да се женят за своите далечни роднини, така че натрупаното имущество и натрупаното богатство да останат в семейството и да служат на общата кауза и по-нататъшния просперитет. Дъщерите от своя страна трябва да се омъжват само за хора от аристократичните среди.

3. Във всякакви ситуации, в които се намира семейството, във всички случаи имуществото на семейството не трябва да подлежи на описване и размерът на богатството не трябва да се разкрива. Дори и в завещанията. Информацията за всички фирми, предприятия и банки, собственост на семейството, трябва да бъде строго поверителна.

Споровете и конфликтите, които възникват между членовете на семейството, трябва да се решават в рамките на фамилията, като същевременно се поддържа единството и стабилността на дома.

4. Никога не гонете прекалено високи печалби, които са придружени от високи рискове, по всякакъв възможен начин да се предпазвате от всякакви съществуващи инциденти. Да знаете мярата във всичко и никога да не изпускате от поглед предвидената цел.

По принцип синовете на Майер стриктно се придържат към това правило, опитвайки се да инвестират само в обмислени и добре анализирани дългосрочни проекти с много солиден доход.

5. Никога, абсолютно никога, не забравяйте, че скромността води до приказно голямото богатство.

Наистина така и става: досега общото състояние на династията Ротшилдови, според най -консервативните оценки, варира от 3 до 4 трилиона долар, пише zen.yandex.ru. Кланът много внимателно крие своите приходи и наличния контролиран капитал.

6. Който притежава важната информация - той притежава едновременно с това и целия свят.

Много добър пример в това отношение се случва по време на воините на Наполеон.

Ротшилдови подготвят всичко старателно, за да им бъде достъпна най -новата информация. За тази цел организирали специални станции с пощенски коне между Франкфурт, Лондон и Пари, които били финансирани от "Търговска къща Ротшилд". Тези коне били много по -бързи от обикновените пощенски коне и получавали специални грижи.

Ротшилдови успяват да се възползват от своето начинание в най-подходящия момент: когато никой не знае за победата над Наполеон.

Те, неочаквано за всички, изведнъж започват бързо да продават ценните си книжа. След тях всички други инвеститори започнаха да продават облигации. На следващия ден агентите на Ротшилд изкупуват всички облигации на най -ниската цена.

И едва след това всички разбраха, че Наполеон е победен. А Ротшилдови печелят доста, около 40 милиона паунда. И това се случи точно защото кланът Ротшилд има достъп до най -новата информация преди всеки друг.

7. Една от основните заповеди на Майер Амшел за бъдещите му потомци е, че винаги и навсякъде финансовите ползи и успехът, които позволяват на клана да процъфтява, трябва да се подчертаят и издигат на първи план. Единствените изключения са интересите на семейството и отношенията в самия дом./money.bg

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027