Папата се завърна във Ватикана след кратка хоспитализация

ЕС и Свят 28.02.2024 16:53 Снимка: АР/БТА

Папата се завърна във Ватикана след кратка хоспитализация

Папа Франциск се е завърнал във Ватикана, след като е преминал медицински прегледи в болница "Джемели" на Тибърския остров в Рим, съобщи Светият престол, цитиран от Ройтерс и АНСА.

87-годишният Франциск е бил хоспитализиран днес след традиционната обща аудиенция в сряда, се казва в заявлението, което не съдържа допълнителни детайли.

Местни телевизии показаха как бял автомобил "Фиат" с ватиканска регистрация - модел, какъвто Франциск използва редовно - потегля от болницата.

Понтификът пропусна по време на аудиенцията четенето на проповед от една страница, посветена на смъртните грехове завист и гордост, предавайки задължението на свой асистент и заяви на събралите се, че не се чувства добре.

Папата говореше в края на аудиенцията с пресипнал глас и леко кашлящ, за да поздрави вярващите и да призове за мир, както е обичаят.

Папата, който имаше наскоро медицински проблеми, беше отменил срещите си миналата събота и понеделник, заради, както съобщи Ватиканът, лек грип.

В неделя той се обърна с послание към множеството на площад "Свети Петър".

През декември папата беше принуден да отмени планирано пътуване за конференцията КОП28 в Дубай, посветена на климата, поради последиците от грип и възпаление на белите дробове.

През януари той не успя да завърши реч поради "лек бронхит". По-късно през месеца той каза, че се чувства по-добре въпреки "някои болки".

Като млад в родната си Аржентина Франциск е претърпял оперативно отстраняване на част от белия си дроб.

Папата също трудно ходи и редовно използва инвалидна количка или бастун. В сряда той пристигна на аудиенцията в инвалидна количка.

CHF CHF 1 2.01134
GBP GBP 1 2.2729
RON RON 10 3.93045
TRY TRY 100 5.62332
USD USD 1 1.83233