Папата благодари на журналисти за разкриване на сексскандалите в църквата

ЕС и Свят 14.11.2021 10:25 Снимка: ДНЕС+

Папата благодари на журналисти за разкриване на сексскандалите в църквата

Папа Франциск благодари днес на журналистите за това, че са помогнали да бъдат разкрити скандалите, свързани със сексуални издевателства на духовници, които Римокатолическата църква първоначално се опитваше да потули, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.
Светият отец похвали "мисията" на журналистиката и каза, че е било от жизнено значение за журналистите да излязат от редакциите и да установят какво се случва в света навън, за да се противопоставят на дезинформацията, която често може да се намери онлайн.
Благодаря ви за това, което ни казвате за онова, което е погрешно в Църквата, за това, че ни помагате да не го заметем под килима и за това, че дадохте думата на жертвите на посегателства, каза папата.
Франциск се изказа на церемония за почитане на двама кореспонденти ветерани - Филип Пулела от агенция Ройтерс, и Валентина Аласраки от мексиканската телевизия "Нотисиерос", за дългите им кариери, прекарани в отразяване на събития във Ватикана.
Скандалите със сексуални издевателства нашумяха през 2002 г., когато американският всекидневник "Бостън глоуб" публикува поредица от статии, изваждащи наяве модела, по който представители на клира са злоупотребявали с малолетни, и широкоразпространената култура на потулване в средите на Църквата.
Оттогава скандали разтърсиха църквата в редица държави, като последният беше във Франция, където през октомври широко разследване установи, че френски духовници са насилвали над 200 000 деца през последните 70 години.
Критици обвиняват Франциск, че е реагирал твърде мудно на скандалите, след като стана папа през 2013 г., и че е давал вяра на думите на приближените му клирици, а не на свидетелствата жертви на посегателства.
Но през 2018 г. светият отец се опита да се обърне към минали грешки и призна публично, че е грешал за случая в Чили. Тогава Франциск обеща тържествено, че Църквата никога повече няма да се опитва да прикрива такива злодеяния.
През 2019 г. той призова за "всеобхватна битка" срещу престъпността, която трябва да бъде "заличена от лицето на Земята".
Днес папата каза, че журналистите имат мисия "да обясняват света, да го правят по-малко неясен, да правят така, че онези, които живеят в света, да се страхуват по-малко от него".
За да го постигнат, журналистите, според папата, трябва да "избягат от тиранията" на това да са непрекъснато онлайн.
Не всичко може да бъде казано по имейл, по телефона или от екрана, подчерта светият отец.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448