Напрежение избухна на протеста в Париж

ЕС и Свят 24.09.2023 11:32 Снимка: ДНЕС+

Напрежение избухна на протеста в Париж

Френското правителство осъди "неприемливото насилие" по време на протест срещу полицейската бруталност, организиран от крайнодесните, като полицаите бяха блокирани в полицейския си автомобил, след като беше нападнат, съобщи кореспондент на АФП.

Протестът в цялата страна се проведе малко по-малко от три месеца след убийството от упор на младеж край Париж по време на пътна проверка, което предизвика повече от седмица размирици в Париж и други градове.

Стотици хора, облечени в черно и с качулки, се отделиха от основното шествие на няколко хиляди души в Париж

Те счупиха прозорците на банков клон и хвърляха предмети по полицейски автомобил, заседнал в движението, съобщи репортер на АФП.

Парижката полиция съобщи, че полицейският автомобил е бил нападнат с лост и само намесата на полицейски отряд за борба с безредиците е позволила освобождаването на автомобила.

На видеозапис, публикуван по-късно от канала BFMTV и споделен в интернет, се вижда как група маскирани протестиращи тичат след колата, ритат я многократно, а един мъж разбива прозореца с лост.

Един полицай излиза и размахва служебното си оръжие, но не стреля и се връща в автомобила.

Началникът на парижката полиция Лоран Нунез съобщи, че трима души са били арестувани във връзка с инцидента.

Профсъюзите съобщиха, че се очаква около 80 000 души да протестират в цяла Франция, откликвайки на призива на радикалната левица, включително и на твърдата лява партия "Непреклонна Франция" (LFI), но полицията определи броя им на 13 800.

CHF CHF 1 2.02299
GBP GBP 1 2.31547
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.61518
USD USD 1 1.81364