Гневът на фермерите: Барикади и яйца по ЕП в Брюксел, стотици трактори влязоха в Солун

ЕС и Свят 01.02.2024 19:28 Снимка: ДНЕС+

Гневът на фермерите: Барикади и яйца по ЕП в Брюксел, стотици трактори влязоха в Солун

Португалските земеделци блокираха пътни артерии в страната

Земеделските протести в Европа продължават. Белгийските фермери стигнаха до Брюксел, където се провежда извънредно заседание на Европейския съвет. Рано тази сутрин те блокираха периметъра около Европейския парламент, и хвърляха яйца по сградата и запалиха огньове в близост.

 

Един от надписите на тракторите гласи: "Вашата чиния е нашата битка", друг банер гласи -  "Ако обичате земята, подкрепете тези, които я управляват".

Свирене на клаксони, рев на двигатели, огнени барикади и стотици трактори  - такава е картината на няколко пресечки от сградата на Европарламента.

Земеделците настояват за облекчаване на данъчното бреме, мерки срещу нарастващите разходи и евтиния внос. По оценки на полицията основните пътни артерии в Брюксел са блокирани от около 1000 трактора.

Пространството около площад "Люксембург", до който са разположени сградите на ЕП, е недостъпно за всякакви превозни средства, включително и велосипеди.

Служители по сигурността стоят на пост зад бариерите на няколко пресечки от сградата на Европейския парламент.

Очаква се днес да бъде пикът на протестите им в опит да окажат натиск върху лидерите на ЕС, които обсъждат в Брюксел европейските приоритети - бюджета и подкрепата за Украйна.

 

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан се е срещнал снощи с протестиращи фермери в Брюксел, предаде Франс прес. Агенцията отбеляза, че унгарският премиер е застанал на страната на "народа" в момент, в който срещу него се беше надигнал фронт от лидерите на останалите 26 страни членки на Европейския съюз по въпроса за новия пакет от помощи за Украйна. В крайна сметка той бе одобрен на днешната среща на върха на ЕС в белгийската столица.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола се обърна с няколко думи към фермерите, протестиращи пред сградата на Европейския съвет:

"Виждаме ви, чуваме ви. Ако искате гласът ви да бъде чут, направете го да бъде чут през юни, когато гласувате на изборите за Европейски парламент."

Мецола твърди, че протестите на фермерите показват, че има сектори в европейското общество, които не се чуват. "Трябва да се вслушваме повече и докато навлизаме в периода на кампанията в изборите за ЕС", каза тя.

Белгийският премиер Александър де Кроо застана на страната на фермерите от ЕС. "Те положиха големи усилия, трябва да ги включим в дискусията", заяви той.

Въпреки че кризата с фермерите не е официално в дневния ред на срещата на върха на ЕС, тя трябва да бъде обсъдена, поне в кулоарите.

"Европа греши, като не приема сериозно гласа на народа", заявява и Орбан във видео, публикувано в неговия профил в социалната мрежа "Фейсбук". Видеото показва как унгарският премиер върви между трактори в мрака и се ръкува с демонстрант.

Българският премиер Николай Денков също коментира блокирането на европарламента от протестиращи фермери.

"Има две решения, които са взети, но трябва окончателно да се официализират. Едното е свързано с дерогация по отношение на някои от екологичните мерки и второто е свързано с това да има ограничения, ако се надхвърлят квоти, съответстващи на последните години на внос от Украйна. Данните показват, че няма някакво чувствително увеличение на вноса от Украйна. Нивата са почти същите. Трябва да внимаваме с това какви са данните и какви са слуховете. Ако погледнем за България също няма някакъв изключителен внос от Украйна. Ако има внос на селскостопански стоки и продукти, много често се оказват от други европейски държави, а не от Украйна. Така че трябва много да се внимава с цифрите, да се гледат фактите и решенията, които се предлагат съответстват на наличните факти в момента. Те съответстват на исканията на българските производители, така че трябва в това отношение да бъдат доволни", каза Денков.

Той посочи, че аграрният сектор в България е подпомаган.

"Стана дума вече увеличението в бюджета за аграрния сектор е значително с още 500 млн. лева, отделно трябва да се разглеждат различните сектори. Ние искаме да се помогне на плодове, зеленчуци, млекопроизводители, малки производители , така че там има специална грижа. Тази година е по-особена за зърнопроизводителите. Според статистиката зърнопроизводителите имаха доста успешни минали години. Ще продължим с преговорите, да видим къде ще се срещнем", каза още българският премиер.

Гръцките фермери влязоха с тракторите си в Солун

Стотици земеделци с тракторите си пристигат на планирания протест пред комплекса на Международния панаир в Солун, където започва изложението "Агротика", съобщи АНА-МПА. Земеделците, животновъдите и пчеларите навлязоха в центъра от три различни направления. Те тръгнаха към втория по големина гръцки град от областите на Серес, Халкидики, Илия и др. Само от районите на Пела, Куфаля и Килкис в Солун са пристигнали 150 трактора. От сутринта колони трактори се придвижваха и по магистралата Серес-Солун, съобщи ЕРТ.

Фермерите в Солун

Фермерите в Солун

Снимка: АР/БТА

Земеделците планират да останат в Солун четири дни, докато трае изложението, като за събота е предвидена голяма демонстрация.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, който е в Брюксел за извънредната среща на върха на ЕС, заяви, че държавата стои до първичния сектор "в рамките на финансовите си възможности". Той се обяви в подкрепа на предложението на Европейската комисия за временна отмяна на изискването за оставяне на дял от земеделската земя на угар, което би позволило на земеделците да обработват по-големи площи и да си осигурят допълнителен доход.

Фермерите в Солун

Фермерите в Солун

Снимка: АР/БТА

Сред исканията на гръцките земеделци е преразглеждане на общата селскостопанска политика и ориентирането ѝ към производството, реформа в социалното осигуряване на земеделците, компенсации за загубите от природни бедствия и заболявания, изграждане на инфраструктура за защита от бедствия, намаляване на себестойността на производството, необлагаемо дизеловото гориво за земеделските машини и др.

Снимка: АР/БТА

Протестите в Гърция започнаха в засегнатите от наводненията райони на Тесалия, но се разпространиха и към други области, предимно в Северна Гърция.

Пътни блокади в Португалия

Стотици фермери в Португалия се присъединиха към протестите на европейските си колеги, като блокираха няколко магистрали и два гранични пункта с Испания, предаде Франс прес.

"Много ни е трудно да оцелеем", заяви фермерът Руи Соуза, който участваше в митинг на фермери в Голега, в централната част на страната.

"Фермерите изпитват големи затруднения да изкарат прехраната си. Те продават продукцията си за жълти стотинки, а магазините печелят цяло състояние", коментира друг португалец, оказал се блокиран от протестите.

Тази сутрин движението по две магистрали в Португалия беше блокирано във всички ленти. Блокадата е в близост до градовете Вилар Формозо и Елваш, до границата с Испания, съобщиха от жандармерията.

Протестите на португалските фермери започнаха снощи след призив на "Гражданското движение на португалските фермери".

"Гневът се засилва след обявяването на съкращенията на помощите, предназначени да компенсират земеделските производители заради спада на продукцията им", каза пред АФП представител на сдружението.

Протестите обаче не бяха подкрепени от основната организация на сектора в страната - Конфедерацията на португалските фермери (CAP), която смята, че правителството се е ангажирало да отмени планираните съкращения на помощите.

За да отговори на очакванията на земеделските стопани, вчера португалското правителство представи мерки на обща стойност около 500 млн. евро, за да им помогне да се справят с последиците от сушата, която засяга най-вече южната част на страната. Мерките включват намаляване на данъчното облагане на дизеловото гориво за земеделска техника.

Във Франция, където фермерите протестират от седмици, правителството се отказа от плановете за постепенно намаляване на субсидиите за селскостопански дизел и обеща повече помощ. Но фермерите казват, че това не е достатъчно и протестите се разпространиха и в други страни в ЕС, сред които са още Испания и Италия.

Лилия Чалева, Dir.bg

CHF CHF 1 2.05747
GBP GBP 1 2.31582
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.59208
USD USD 1 1.81955