ЕС с крачка назад за пестицидите: "Фермерите заслужават да бъдат чути"

ЕС и Свят 06.02.2024 14:10 Снимка: ДНЕС+

ЕС с крачка назад за пестицидите: "Фермерите заслужават да бъдат чути"

Ръководителят на ЕС Урсула Фон дер Лайен препоръча блокът да се откаже от план за намаляване на употребата на пестициди в селското стопанство като отстъпка пред протестиращите европейски фермери.

Така нареченият Регламент за устойчиво използване (SUR) беше представен за първи път през юни 2022 г. с амбициозната цел да се намали наполовина употребата на пестициди до 2030 г. Той също така предвижда пълна забрана на тези продукти в чувствителни зони, като градски зелени площи и Натура 2000 като насърчи използването на алтернативи с нисък риск.

Още в началото плановете за намаляване употребата на пестици срещна отпора на селскостопанския сектор.

Решението на Фон дер Лайен идва на фона на нарастваща реакция срещу Европейската зелена сделка и широко разпространени протести на разгневени фермери, които, наред с други искания се оплакаха от тежестта, създадена от регулирането на околната среда.

Миналата седмица разгневените фермери стигнаха Брюксел, създавайки сцени на хаос и разрушение.

Фон дер Лайен, заедно с премиерите на Белгия и Холандия, присъстваха на импровизирана среща с представители на земеделския сектор.

По време на речта си във вторник сутринта ръководителят на Комисията говори надълго и нашироко за фермерите, като каза, че те „заслужават да бъдат чути“, докато са изправени пред изменението на климата, руската инвазия в Украйна и инфлацията.

Тя настоя, че секторът, който представлява над 10% от емисиите на парникови газове в блока и е силно субсидиран от бюджета на ЕС, трябва да премине към „по-устойчив модел на производство“.

Оттгелянето на законопроекта трябва да получи одобрението и на еврокомисарите като не е изключено това да бъде следващата ЕК предвид натоварения график от предстоящите избори за Европейски парламент.

„Разбира се, темата остава и за да продължим напред, са необходими повече диалог и различен подход“, каза фон дер Лайен пред евродепутатите.

Преди по-малко от седмица, преди срещата на върха на ЕС, унгарският премиер Виктор Орбан разкритикува евробюрократите и настоя, че "Европа греши, като не приема сериозно гласа на народа". Това му изказване беше направено, докато Орбан се среща с протестиращи в Унгария фермери. На публикуван в социалните мрежи клип се вижда, както той върви между трактори на протестиращите и се ръкува с тях.

CHF CHF 1 2.05747
GBP GBP 1 2.31582
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.59208
USD USD 1 1.81955