Италия и Испания притискат „пестеливата четворка” за финансовия пакет за възстановяване

ЕС и Свят 09.07.2020 09:00 Снимка: ДНЕС+

Италия и Испания притискат „пестеливата четворка” за финансовия пакет за възстановяване

Италия и Испания заедно ще се опитат да убедят пестеливите страни членки на ЕС да подкрепят огромен финансов пакет за преодоляване на кризата с коронавируса, обяви испанският премиер Педро Санчес в Мадрид, цитиран от АФП.

Лидерите на Европейския съюз водят преговори върху план от 750 милиарда евро за подпомагане на европейските икономики да поемат негативното икономическо въздействие от пандемията от коронавируса.

 

Италия и Испания са сред най-засегнатите държави, но техните призиви ЕС да се притече на помощ срещат съпротивата на "пестеливата четворка" в Общността - Австрия, Дания, Холандия и Швеция.

Решение за помощта се очаква по време на срещата на върха на ЕС в Брюксел на 17 и 18 юли. Решението трябва да бъде единодушно.

 

Премиерът на Испания Педро Санчес каза на пресконференция, че следващата седмица ще се срещне с колегите си от Дания и Швеция, както и с германския канцлер Ангела Меркел.

Германия и Франция подкрепиха плана на ЕС, но Берлин е резервиран при отделянето на огромни евросредства и ще играе важна роля по време на разискванията.

"С "пестеливите" ние сме в дипломатическа работа...за убеждаването им преди срещата на върха на 17 юли", каза Санчес.

На същия брифинг премиерът на Италия Джузепе Конте отбеляза, че също ще пътува до Холандия и Берлин преди срещата.

"Ние говорим за бъдещето на Европа. Без силен и координиран европейски отговор ние ще унищожим общия пазар", предупреди Конте./news.bg

CHF CHF 1 1.81028
GBP GBP 1 2.16418
RON RON 10 4.04314
TRY TRY 10 2.30046
USD USD 1 1.6551