ЕС обещава значително финансиране на производството на полупроводници

ЕС и Свят 20.05.2021 19:54 Снимка: ДНЕС+

ЕС обещава значително финансиране на производството на полупроводници

Европейският съюз е решен да спре кризата, свързана с глобалната липса на полупроводници. Това става ясно, след като днес европейският комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон обяви, че общността се ангажира със значително финансиране на тяхното производство.

Припомняме, че по-рано тази седмица кредитната агенция Fitch прогнозира, че кризата с недостиг на чипове може да намали продажбите на автомобили с 5% през 2021 г.

"Недостигът на чипове вероятно ще продължи по-дълго и въздействието им ще бъде по-голямо от очакваното от пазара. Много автомобилни производители ще се сблъскат най-силно с това през второто тримесечие на тази година", заявиха от кредитната агенция.

Автомобилните заводи, които вече се сблъскаха с повечето проблеми, свързани с недостига на чипове, са базирани най-вече в Северна Америка и Европа, като компании като General Motors и Ford са изправени пред най-голямо негативно въздействие.

Все още не е ясно каква ще бъде цифровата стойност на "знаителното финансиране" от страна на Евросъюза за производството на полупроводници, но би трябвало да е значителна./money.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448