ЕС: Икономическото възстановяване е застрашено от скока на Covid случаи

ЕС и Свят 25.11.2021 09:06 Снимка: ДНЕС+

ЕС: Икономическото възстановяване е застрашено от скока на Covid случаи

Огромният скок на случаите на COVID-19 през последните седмици заплашва възстановяването на Европейския съюз от дълбокия икономически спад, причинен от миналогодишното начало на пандемията, каза в сряда ръководителят на икономиката на блока, съобщава АП.

А медицински експерти предупредиха, че състоянието на общественото здраве може да се влоши много.

Само преди две седмици изпълнителната власт на ЕС повиши прогнозата си за растеж за икономика, която се възстановява.

Но еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони каза в сряда, че оптимистичната картина сега отново е под съмнение на фона на нарастващите инфекции и с повторното въвеждане на ограничения в нарастващ брой държави-членки.

Опасенията са, че есенната прогноза за ръст от 5% тази година в 19-членната еврозона все още може да бъде засегната от кризата с вируса в края на годината.

"Единственото ни послание е: Отнасяйте се към ситуацията много сериозно", каза Джентилони, "но без да мислим, че икономическото въздействие ще бъде същото като преди една година".

Медицинските експерти предупредиха за предстоящи трудности и призоваха за спешни мерки, които могат да засегнат важни сектори като ресторантьорството, баровете и туризма, които вече бяха силно засегнати от вируса миналата година.

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията заяви в доклад от сряда, че тежестта от силно заразния вариант Делта се "очаква да бъде много висока през декември и януари", освен ако не бъдат предприети драстични действия на правителствата и ваксинациите не се покачват още повече. 

Всичко противоречи на първоначалните очаквания за празничния сезон, когато се смяташе, че европейците, необременени от ограниченията на COVID-19, ще се потопят в своите спестявания от изминалата година и ще харчат, давайки на икономиката голям шанс.

Сега, предупреди ECDC, "празничният сезон в края на годината, който традиционно се свързва с дейности като социални събирания, пазаруване и пътувания, представляват значителни допълнителни рискове за засиленото предаване на Делта".

Директорът на ECDC Андреа Амон говори за здравните системи, които вече са претоварени в някои държави от ЕС, а други са близки до това. "Сега трябва да го приемем наистина сериозно, в смисъл, че трябва да се прилагат мерки, за да се намали предаването".

В миналото обаче това означаваше блокиране и затваряне на предприятия, които бяха отговорни за безпрецедентния икономически спад.

"Имаме още малко време до Коледа", каза Амон. "Но ако ситуацията не се подобри, това може да означава, че тези мерки трябва да бъдат взети и по време на Коледа"./news.bg

Още по темата

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448