COVID-19: Кога трябва да потърсим спешно лекар?

ЕС и Свят 05.10.2021 13:20 Снимка: ДНЕС+

COVID-19: Кога трябва да потърсим спешно лекар?

Симптомите на инфекция с нови щамове коронавирус могат лесно да бъдат объркани с признаци на ТОРС, но се различават по факта, че честотата на дишане може да покаже явен проблем с белите дробове. Колко вдишвания в минута са причина да се обадите на лекар, разказва имунологът-алерголог Владимир Болибок.

Загубата на миризма отдавна се смята за най-честия симптом на COVID-19. Когато той се появи, хората веднага отиват на лекар и започват лечението навреме, каза Болибок. Въпреки това, с разпространението на нови щамове на коронавируса, пациентите са по -малко склонни да се оплакват от нарушено обоняние. Други признаци на COVID-19, като кашлица и треска, се различават малко от симптомите на обикновена ТОРС.

Промяната в картината на заболяването, причинена от еволюцията на вируса, значително усложнява диагнозата.

"Няма определени симптоми, които са били например при "алфа" щама (така наречения британски щам на коронавирус - бел. ред.). Преди година имахме изразен симптом - загуба на обоняние, но сега е по -рядко срещано ", каза Болибок.

Според него наблюдението на честотата на дишане ще помогне за идентифициране на увреждане на белите дробове. Преди да направи тест за COVID-19 или да бъде прегледан в клиника, човек може сам да открие проблема само по този начин, каза лекарят.

"Най-важното нещо, на което трябва да обърнете внимание, е ако човек започне да се задушава. Ако се появи задух, това е най-опасният симптом. Просто трябва да запомните, че ако човек няма проблеми, честотата му на дишане не трябва да надвишава 20 вдишвания. Ако човек седи спокойно, но диша по-често, това означава, че нещо не е наред с дробовете му “, обясни Владимир Болибок.

Ако човек е в покой и дишането му е повече от 20 вдишвания в минута, е необходимо спешно да се потърси медицинска помощ, заключи лекарят./БГНЕС

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448