САЩ разсекретяват информацията за произхода на COVID-19

ЕС и Свят 21.03.2023 15:24 Снимка: ДНЕС+

САЩ разсекретяват информацията за произхода на COVID-19

Трябва да стигнем до дъното на произхода на COVID-19, включително потенциалните връзки с Института по вирусология в Ухан, заяви Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа законопроект, изискващ разсекретяване на разузнавателни материали за потенциалните връзки между избухването на пандемията COVID-19 и лаборатория в китайския град Ухан, предаде АФП и Ройтерс.

„Трябва да стигнем до дъното на произхода на COVID-19, включително потенциалните връзки с Института по вирусология в Ухан. При прилагането на това законодателство моята администрация ще разсекрети и ще сподели възможно най-много от тази информация в съответствие с моите конституционни правомощия за защита срещу разкриване на информация, която би навредила на националната сигурност“, заяви Байдън в изявление.

Той каза, че през 2021 година, след встъпването си в длъжност, е „наредил на разузнавателната общност да използва всички налични инструменти за разследване“.

„Тази работа продължава, но ще бъде оповестена възможно най-много информация, без да се нанася вреда на националната сигурност“, подчерта Байдън.

Пекин категорично отхвърля възможността изтичане на информация по време на изследванията в лабораторията в Ухан да е отключило глобалната пандемия.

Въпреки това голяма част от Конгреса иска да продължи да развива теорията, а въпросът се превърна в опорна точка най-вече за републиканските опоненти на Байдън.

Законопроектът премина през Сената и Камарата на представителите без възръжения, преди да бъде изпратен в Белия дом по-рано този месец.

Здравните служители и американската разузнавателна общност продължават да са разделени по въпроса дали COVID-19 се е разпространил случайно сред хората от заразено животно или е изтекъл по време на изследвания, предприети в Института по вирусология в Ухан.

CHF CHF 1 2.04563
GBP GBP 1 2.31259
RON RON 10 3.92982
TRY TRY 100 5.55708
USD USD 1 1.82583