Българи в Южна Африка: Застрашени сме, мародери палят и грабят

ЕС и Свят 13.07.2021 17:28 Снимка: ДНЕС+

Българи в Южна Африка: Застрашени сме, мародери палят и грабят

Българи в Дърбан, Южна Африка, сигнализират, че се чувстват застрашени за живота си, след като от събота в града и съседните райони мародери нападат градовете, ограбват магазините, рушат и палят.

За news.bg българката Петя Минева разказа, че от дни в град Дърбан, където тя живее, не се спи. Там живеят и още поне 10-ина българи. Хората сами се борят с мародерите - денонощно, обясни тя.

"Хората са оставени сами с помощта на частни охранителни фирми да се борят с мародерите. Блокади са направени по входовете на кварталите поне да не влизат по къщите и жилищните комплекси. Магазините в повечето райони са тотално разграбени и подпалени. Армия няма докога тези хора ще издържат при положение, че имат нужда да спят и като численост не са повече от нападателите, не се знае.

По думите й, всичко започва в събота - "като обикновен протест срещу това, че са арестували бившия президент Зума". Първоначално е имало протести, но после те са преминали във вандалщина и ограбване на магазини, обясни жената. Полиция няма, армията също не е дошла, въпреки обещанието на президента на страната. Хората сами са блокирали кварталите, за да се опазят - със собствени оръжия, какви са позволени, но не се знае докога ще издържат силите им, споделя още Минева. По думите й, в нападенията вече няма искания, а само вандалщина.

Няма достъп до магазини, храна и лекарства, хората стоят на барикадите без почивка, обясни ситуацията момичето. Тя поиска помощ и намеса от официални институции, твърди, че "положението е много сериозно и няма надежда нещо да се промени в близките дни"./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448