Автомобилните производители ще изгубят още $210 милиарда заради кризата с чипове

ЕС и Свят 24.09.2021 11:08 Снимка: ДНЕС+

Автомобилните производители ще изгубят още $210 милиарда заради кризата с чипове

Глобалните автомобилни производители най-вероятно ще произведат поне със 7,7 милиона автомобила по-малко тази година поради продължаващия световен недостиг на полупроводници, пише Capital.com, цитирайки консултантската компания AlixPartners. Тя изчислява, че загубата на потенциални приходи за компаниите ще е на стойност от 210 милиарда щатски долара.

От AlixPartners публикуваха нова и доста по-мрачна прогноза от предишните си оценки. През май изчисленията им показваха, че потенциалните финансови загуби заради недостига на чипове ще са в размер на 110 милиарда долара, а производството на автомобили ще бъде с 3,9 милиона по-малко.

"Разбира се, всички се надяваха, че кризата с чипове досега ще е отшумяла, но събития като новите локдауни заради пандемията в Малайзия и продължаващите проблеми на други места изостриха нещата още повече от преди", заяви Марк Уейкфийлд, който е глобален ръководител на автомобилната индустрия в консултантската фирма.

Повечето центрове за доставка на чипове и авточасти в Югоизточна Азия бяха затворени, а тези, които работят го правят с много нисък капацитет заради поредното огнище на Covid-19 в региона. Това нанесе тежък удар на японските производители на автомобили, които имат сложна мрежа от вериги за доставки в региона.

"Освен това полупроводниците са само една от многото извънредни ситуации, пред които е изправена индустрията. Проблемите са наистина много - от недостига на смола и стомана до недостига на работна ръка. В момента автомобилните производители нямат право на грешки. И те, и доставчиците на автомобили трябва да изчислят всяка алтернатива и да се уверят, че предприемат само най-добрите възможни действия в тази криза", добави той.

Според експертите към днешна дата в автомобилната индустрия почти не са останали чипове. И на практика всеки недостиг или прекъсване на производството, в която и да е част на света засяга компаниите по целия свят. Освен това кризата се задълбочава допълнително заради недостига на много други неща, включително на квалифицирани работници./money.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448