
България 05.10.2023 18:54 Снимка: ДНЕС+
Зарица Динкова: България е интересна дестинация за туристите
Министърът на туризма Зарица Динкова е официален гост на 8-ми Глобален форум за гастрономически туризъм в Сан Себастиан, Испания. В рамките на събитието тя участва в панела: „Подобряване на връзките между туризма и селското стопанство“. На събитието официални лица са държавният секретар по туризъм на Испания Росана Морийо, директорът за Европа на Световната организация по туризъм Алесандра Прианте и генералният секретар на Световната организация по туризъм Зураб Пололикашвили. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.
„България пази тайни още от древността, когато е създадена. Тя е интересна дестинация за туристите, които я посещават. Това, което можем да предложим е наследство от вековни исторически и географски наслагвания. Комбиниране на история и география. Срещата на различните култури е отразена и в гастрономията ни. Спецификата на българската кухня като смесица от тези вкусове е много цветна и богата с влияние от изтока до Централна Европа.", каза министър Динкова.
„Характерен символ за нашата страна е българската роза. Ние сме производител на най-качественото в света масло от рози, което се използва в най-престижната козметика. Българската роза пленява не само с цвят и аромат. Но можем да говорим и за вкуса на розата. Тя се използва и в гастрономията като хранителна добавка и декорация. В България се произвеждат все повече разнообразни продукти от роза, които освен красиви, ароматни и приятни, са и полезни за здравето. Розовият цвят присъства във все повече напитки и хранителни продукти. Това е една налагаща се модерна кулинарна тенденция, която държим да популяризираме.", отбеляза министър Динкова.
България е един от важните производители на селскостопански биологични продукти, което прави гастрономичният продукт много ценен в хотелите и селските къщи, които практикуват именно затворения цикъл „от фермата до трапезата“, допълни още министър Динкова. Вече 11 хотели са получили престижен международен стандарт „зелен ключ“. Това са освен 4 и 5 звездни хотели във високия клас на предлагане, така и къщи за гости, които се управляват от семейства в по-труднодостъпни региони. За нас е изключително важно да развиваме туризма в двете направления и да подпомагаме политически предлагането на затворения гастрономичен цикъл, който внася добавена стойност както по отношение на качеството, така и на работни места.", посочи Зарица Динкова.
Тя уточни, че Министерството на туризма и Министерството на земеделието и храните в България работят съвместно за развитие и рекламиране на 12 привлекателни винено-кулинарни маршрута. Българската гастрономия и винарство са обявени за нематериално културно наследство и именно по този начин се промотират на света.
Още по темата
![]() |
1 | 2.09583 |
![]() |
1 | 2.23779 |
![]() |
10 | 3.85142 |
![]() |
100 | 4.03096 |
![]() |
1 | 1.67566 |
Последни новини
- 20:53 Хороскоп за събота, 27 септември 2025 г.
- 19:36 МВнР предупреждава: Пътуващи българи за Италия, стачка блокира въздушния транспорт там!
- 19:27 Георги Рачев: Октомври започва със захлаждане и първи сняг на Мусала
- 19:20 Убитите от Израел в столицата на Йемен-Сана, са 9 души, а ранени са 174
- 19:12 Павел Вълчев, „Алфа рисърч“: Сгъстяване на политическите събития - може да се промени картината
- 19:05 Писториус: Русия следи два спътника, използвани от германските въоръжени сили
- 19:01 Песков: Изявленията на страните от НАТО за сваляне на руски самолети са безотговорни
- 18:56 Диверсификацията на енергийните източници – във фокуса на разговор в Ню Йорк с Илхам Алиев