За извеждането на "Царевна" от Мариупол, трябва да се попълни екипажа

България 27.05.2022 12:40 Снимка: ДНЕС+

За извеждането на "Царевна" от Мариупол, трябва да се попълни екипажа

От фирмата-оператор на кораба "Царевна" съобщиха за БНР, че няма проблеми с екипажа. Останалите на борда капитан и моряци са здрави, но трябва да бъде попълнен екипажът на кораба, за да се стигне до извеждането на плавателния съд от пристанището в Мариупол, уточниха от компанията

От фирмата провеждат преговори за наемане на екипаж, тъй като на борда има само петима българи и трима украинци, а без пълен екипаж корабът не може да бъде изведен от пристанището в Мариупол.

Според запознати няма нито един кораб, който да е напуснал пристанището, но не заради информациите в различни агенции, че в началото на военните действия от Украйна са потопили плаващ кран, който възпрепятства всякакво влизане и излизане в пристанището.

Припомняме, че единствената достоверно проверена информация е, че пристанището е разминирано и няма опасност за плавателните съдове. Министерството на отбраната на Русия от 25 май насам всеки ден отваря зелен морски коридор, по който плавателните съдове, блокирани към момента в Мариупол, могат да бъдат изведени.

Корабособствениците и на другите кораби на пристанището също провеждат преговори за наемане на екипажи. По-рано днес беше отправен призив към корабособствениците да организират извеждането на плавателните съдове.

Още не е ясно дали екипаж за "Царевна" ще бъде изпратен тук от България или ще се търсят и други варианти.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648