В Световния ден на редките болести: Шарен флашмоб в София

България 28.02.2021 16:46 Снимка: ДНЕС+

В Световния ден на редките болести: Шарен флашмоб в София

Наталия Маева: За хората с редки заболявания са подходящи само РНК ваксините

Хора с редки заболявания боядисаха ръцете си в различни цветове. Шареният флашмоб е по повод Световния ден на редките болести, който Националната пациентска организация отбелязва от 2015 г. у нас, предаде БГНЕС.

Тазгодишната инициатива преминава под мотото „Редките са много. Редките са силни. Редките са горди.“

„Нашият призив с този флашмоб, като оцветихме ръцете си в различни цветове, е към здравните власти – не трябва да забравяте редките болести. Всеки един пациент с рядко заболяване трябва да има достъп до адекватна терапия, независимо колко скъпа е тя, защото всеки човешки живот е безценен“, заяви новоизбраният председател на организацията Наталия Маева.

Тя посочи, че в България има около 500 000 болни с редки заболявания, а самите заболявания в световен мащаб са около 6000. По думите на Маева за някои от тях има терапии, но за други не.

„Пациентите с очни редки заболявания имат много нерешени проблеми. Остава отворен проблемът и с липсата на достъп до белодробна трансплантация“, коментира тя.

Попитана дали хората с редки заболявания имат достъп до ваксинацията, Маева посочи, че на този етап не са предвидени ваксини за тях.

„Беше редно първо да започне ваксинацията на четвърта група, в която са хората с хронични заболявания, респективно и хората с редки заболявания. В момента има един огромен хаос“, заяви Маева.

По думите ѝ хората, страдащи от такъв тип заболявания не могат да се ваксинират със жива ваксина, а само РНК ваксините или с тези на „Пфайзер“ и „Модерна“. /БГНЕС

CHF CHF 1 1.77625
GBP GBP 1 2.25344
RON RON 10 3.97018
TRY TRY 10 2.02274
USD USD 1 1.63176