Спад в продажбата на книги отчитат търговци

България 01.12.2020 15:51 Снимка: ДНЕС+

Спад в продажбата на книги отчитат търговци

Проучване на Асоциация „Българска книга” показва, че продажбите на книги през тази година са се свили с близо 30 на сто. Книгоиздатели и книготърговци посочват април и май като най-тежките за сектора. Те настояват ставката от 9% ДДС за книгите да стане постоянна.

Причината за спада в продажбите на книги е пандемията, като през април и май оборотите са дори с между 50% и 70% надолу, сочат данните от проучването. Значителна част от анкетираните - 72%, заявяват, че само частично са успели да възстановят дейността си след тежкия удар, нанесен върху книжния бизнес в периода март-май, а 18% продължават да изпитват изключителни сериозни затруднения.

Близо 30% от анкетираните са били принудени да намалят служителите си с до 20% спрямо общия брой на персонала от преди пандемията. Голяма част от търговците, обаче са разчитали на онлайн продажбите и някои от тях са увеличили приходите си в интернет, за сметка на загубите във физическите си магазини.  

Според 76% от респондентите мерките в подкрепа на книгоиздаването и книготърговията, предприети от държавата, са недостатъчни.Освен намалената ставка на ДДС за книгите да стане постоянна мярка, представителите на бранша, участвали в проучването, са на мнение, че следва да се отделят значително повече средства за обновяване на библиотечните фондове, да се предприемат решителни действия за борба с интелектуалното пиратство и да се предвиди заплащане на репроправата и на възнагражденията за отдадени под наем книги.

Антония Димитрова

CHF CHF 1 1.81988
GBP GBP 1 2.19576
RON RON 10 4.01254
TRY TRY 10 2.16004
USD USD 1 1.62121