"Не" от ГЕРБ-СДС на меморандума на ПП-ДБ, среща на Габриел с посланиците на САЩ и ЕС

България 22.02.2024 08:25 Снимка: БТА

"Не" от ГЕРБ-СДС на меморандума на ПП-ДБ, среща на Габриел с посланиците на САЩ и ЕС

Хроника на стъпките от вчера, довели до политическо напрежение с нови измерения и първите коментари на решението и острите думи на вицепремиера

Сряда донесе ново усещане, че предсрочните парламентарни избори изглеждат все по-вероятни. Хронологията: Вечерта във вторник ПП-ДБ изненадващо обявиха, че са подготвили меморандум за ротацията и общото управление с (не)коалиционните си партньори от ГЕРБ-СДС. Последва моментална реакция от ГЕРБ-СДС, която остро критикува "неприличното предложение". ДПС също заявиха, че няма да подкрепят документа при гласуване в НС.

В късния следобед, докато е в Париж, ротационният премиер Николай Денков се опита да остави мостове за преговори, като каза, че "меморандумът е представен като входна точка за разговори и преговори", но малко по-късно, към 19 ч., вицепремиерът, външен министър и договорен още при старта на (не)коалицията като следващ министър-председател Мария Габриел категорично заяви, че няма да дебатира по т.нар. "меморандум" и няма да го подпише. 

Въпросът, за който от вчера се търси отговор, звучи като "Отиваме ли на избори 2в1 заедно с евровота през юни?"

Как биха реагирали западните ни партньори на такъв ход и означава ли казаното от вицепремиера Габриел, че имаме "да" по темата? Тя подчерт, че в сряда е имала срещи с посланиците на ЕС и САЩ, които е уведомила за решението да не подпише меморандума с ПП и ДБ.

Ще има ли и коя ще е новата (не)коалиция е третата питанка? Отговорите - през следващите дни, седмици и месеци.

Хронологията на една политически гореща сряда изглежда така:

За детонатор послужи именно тъй нареченият от ПП-ДБ меморандум, който предложиха на партньорите, за да скрепят следващото управление поне до края на годината. Още преди да изтекат първите му 24 часа, документът беше подложен на унищожителна критика, а дали ще оцелее, или ще претърпи редакция, ще стане ясно в следващите дни. Днешният започна с обяснението на Кирил Петков по Нова телевизия, че меморандумът не е ултиматум и офертата е да делят 50 на 50 местата в държавните регулатори, за да се контролират взаимно. И обвини ГЕРБ и ДПС, че искали да вземат 2/3 от местата в тях. За гаранции, че някой няма да се полакоми или пък няма да предложи политическо лице, Петков обясни, че в документа са предвидили вето с правото на едната страна да го налага при назначенията.

"Нашето предложение към ГЕРБ е: Хора, продължете да вървите с нас. Да направим така, че да не се притесняваме защо сме си свършили работата. Когато ме избраха за премиер, същия ден се качи цената на тока. Защо? Защото цената на тока не зависи от министър-председателя, а от КЕВР. Ако тези регулатори започнат да работят, няма значение кой политик с кого се среща. Задачата е никой политик да не може да им повлияе", обърна се към партньорите Петков. Съпредседателят на ПП не отстъпи от позицията за това Николай Денков да бъде външен министър, но склони, ако ГЕРБ се съгласят, Мария Габриел да стане министър по европейските въпроси.

Петков изплю камъчето защо толкова държат на Външно министерство - защото не вярват на ГЕРБ, че ще бъдат направени реформите в институциите и спецслужбите. Затова от ПП-ДБ държат да имат пряк контакт с Брюксел и ЕК да бъде гарант.

Снимка: БТА

"Аз разбирам, че ние трябва да имаме компромиси. Аз разбирам, че когато сме с 63 депутати, ГЕРБ имат 69 и нямаме право да си помечтаем всичко. Но хора, това правителство, лошо, добро, работи добре и показва резултати, нека да не правим политически драми и нека да не влизаме в политическа нестабилност, докато ние не решим тежката задача да сменим регулаторите", призова Петков. Ако пък не стане, са готови да напуснат управлението при липса на реформи, обясни бившият премиер. След като призна как няма доверие на партньорите, Петков все пак направи уговорката, че чака ГЕРБ да прочетат внимателно офертата, а документът е отворен за редакции и преговори.

Другият партньор - лидерът на ДБ Христо Иванов, си затрая, а някъде по времето, когато Кирил Петков обясняваше по Нова телевизия каква е целта на своеобразните предпазни клаузи в споразумението при разпределянето на регулаторите, Иванов се скри от интервю по бТВ. Лидерът на "Демократична България" бил ангажиран точно с въпросния меморандум и не можел да участва в предаването, обяснил пресцентърът на екипа на телевизията в последния момент.

Христо Иванов замълча и в парламента, но пък адресатите на меморандума - не. Лидерите на ГЕРБ и ДПС не харесаха документа и го обявиха публично.

 Бойко Борисов реагира бурно на офертата и отсече, че е по-добре да се упътим на избори "2 в 1", отколкото да дели държавата с ПП-ДБ.

"Този меморандум е всичко друго, но не и принцип. Кирил Петков ми предлага да си разделим държавата на две. Това е много щедро предложение на Кирил Петков - да си разделим държавата на две, да загърбим парламентаризма, опозицията и да си разделим за следващите седем години всичко 50 на 50. И в същото време целият Министерски съвет да остане техен", разгневи се Борисов.

Снимка: БТА

"Аз от името на ГЕРБ мога да кажа, че това не само е неприемливо, а и е незряло", добави той и отново заговори за разваляне на сглобката. "За мен от първите 10 реда от това, което са записали, изборите 2 в 1 са логичен завършек на тази (не)коалиция", предупреди лидерът на ГЕРБ. Борисов напомни, че не отстъпва за Габриел - външен министър и показа, че не приема спешните рокади преди ротацията, които предприе правителството "Денков". "Питам - кой съгласува смяната на най-важната агенция в държавата АДФИ? Попитаха ли партньорите си за смените в ДНСК, БАБХ, в митниците - в кой меморандум е записано това? В коя правова държава всичко се парцелира на две?", ядоса се Борисов.

В същия тон влезе и лидерът на ДПС Делян Пеевски, който на свой ред установи, че офертата на ПП-ДБ е за "делкане" на държавата и апетитът на ПП-ДБ е най-вече за регулаторите.

"Някой иска да си делне държавата и да няма нищо за хората. Няма да участвам", каза Пеевски, въпреки че документът предвижда подписи само от ГЕРБ и ПП-ДБ. "Някой иска да си делне държавата по един много екзотичен начин. Абсурдно е в някакъв "мумурандум" , както го нарекоха, да има желание за подялба на съдебната власт, антикорупционни агенции. Това е нечувано. Виждаме всичко - вътре няма нищо за хората. Има само делкане на служби, делкане на прокуратура, делкане на съд , делкане на антикорупционна агенция, възмути се Пеевски. "Ние сме казали, че не участваме в това нещо", пригласи Пеевски на Борисов.

И обеща, че ДПС ще се противопостави на това с гласуване в пленарната зала. "Дали ще има предсрочни избори, или не - това си е решение на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Те да си го решават", направи пас Пеевски.

Снимка: БТА

Така на Кирил Петков му се наложи да отговаря на отговора, който получи с първоначалното отхвърляне на предложения меморандум от ГЕРБ, и от ДПС.

"Не става дума за никакъв подарък и за делкане на регулатори, защото, ако отиде на втора страница, там се казва, че страните се отказват от излъчване на кандидати с ярък политически профил", отрече да иде реч за делба на държавата Петков.

Отново настоя, че иска независими хора в регулаторите, без политически назначения и за пореден път прозвуча рефренът за майката на един депутат от ГЕРБ. Съпредседателят на ПП дори предложи да се сформират юридически екипи от двете групи и те да обсъдят заедно точките в предложения документ за управлението от ротацията нататък.

Последва затвърждаване на отказа на ГЕРБ, прозвучало този път от устата на депутата Тома Биков.

"Към настоящия етап не виждам изгледи ротацията да мине. Меморандумът на ПП-ДБ за ротацията не е покана за преговори, а по-скоро опит за саботаж на преговорите за ротацията", констатира депутатът. "Ако се вгледате в него, ще видите, че е датиран март-декември 2024 и в този период ще се бори корупцията, ще се създава ефективно управление и след декември пак трябва да се прави ротация и да се върнем в сегашното положение", коментира Биков.

Той контрира и упрека на Петков с намека за председателката на КЗК, която е майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков. "Много е странно, когато господин Кирил Петков говори за семейства в други партии, защото през последните две години колкото семейства от "Продължаваме промяната" влязоха в управлението под една или друга форма, не е имало за последните 30 години", уточни Биков.

Снимка: БТА

При продължилата ненамеса на Христо Иванов, от името на "Демократична България" се обади съпредседателят Атанас Атанасов, който пробва да снижи напрежението с призив за спокойствие, преговори и подписване на коалиционното споразумение. 

"В този меморандум виждам, че всички съсредоточават вниманието върху кадровите въпроси, но това не е основното. Основното е преди ротацията да седнем на масата на преговорите, без никакви червени линии, и да си изясним политиките оттук нататък, които ще упражняваме заедно в следващите най-малко 9 месеца или както е казано в меморандума "През всички 9 месеца". Според Атанасов с меморандума се прави "политическа оферта", която има за цел да се ясно да определи как ще продължи управлението на България след ротацията.

Снимка: Булфото

Затова пък опозицията получи удобен повод за атака от поредния шум в рая. Лидерката на БСП Корнелия Нинова се възмути в унисон с ГЕРБ и ДПС от това, че ПП-ДБ искали да си поделят държавата.

"Това е меморандум на позора на ПП-ДБ, самопризнание за подялба на постове и шамар за Борисов. Партиите, които щяха да изчегъртат ГЕРБ, които щяха да сменят модела на управление, сега предлагат на Борисов 50% от държавата", констатира Нинова. И демонстрира единодушие с Борисов: "Единствен изход от тази ситуация е избори 2 в 1".

Снимка: БТА

Няколко часа по-късно от Париж, където е на посещение при президента Макрон, премиерът Николай Денков се опита да остави открехната вратата към разгневените си (не)коалиционни си партньори от ГЕРБ-СДС, заявявайки, че "меморандумът е представен като входна точка за разговори и преговори. Основното в този меморандум е, че ние трябва отново да се фокусираме върху реформите, които предстоят", посочи той и допълни, че това включва попълване на регулаторите и на антикорупционната комисия, както и промени в Закона за съдебната власт. 

"Текстът на меморандума беше изпратен няколко часа преди това на Мария Габриел. Тя го е видяла предварително, предполагам, че го е изпратила на Борисов и на другите ключови лидери, които подкрепят правителството", отговори той на въпрос дали меморандумът е предварително обсъден с нея и изненадали ли са с него ГЕРБ. 

"Целта на меморандума е отново да върне фокуса върху това защо сме направили това правителство, защо има Народно събрание, което трябва да си довърши работата", добави Денков.

Ръката му обаче не бе поета от вицепремиера и кандидат за ротационен министър-председател Габриел, която бе твърда и категорична: "Няма да подпиша т.нар. меморандум!". 

Мария Габриел - шест червени линии

В сряда вечерта вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел даде пресконференция в сградата на Министерството на външните работи и като че ли сложи "X" на меморандума на ПП-ДБ, а може би и на (не)коалицията: "Достатъчно дълго слушах коя е подходящата позиция за Мария Габриел и как трябва да се случат нещата. Всичко има граници. Моите са, че не приемам държавата да се управлява при тотално неспазване на фундаментални принципи на демокрацията. Търпеливо дни наред и умишлено не коментирах предложенията за ротация както от страна на премиера Николай Денков, така и от страна на коалицията ПП-ДБ. Чух предложения да си разменим местата с Денков, чух екзотика да добавим още едно ново министерство, за да има за всички място. Излизам от среща на посланиците на ЕС и САЩ, на която ги запознах как аз разбирам управлението на държавата и какво смятам да правя и да не правя", коментира Габриел.

По думите ѝ е обезпокоително, че документът оставя усещането за това държавата да бъде разделена между две коалиции, а независими регулатори, съдебна система, службите и контролните органи да бъдат поделени в нарушение на законодателството на държавата за сметка на лични цели и на партийни интереси. "Текстовете от меморандума ясно и категорично сочат, че по същество този документ предлага две политически сили да се споразумеят в абсолютно противоречие с Конституцията, демокрацията и европейската практика", каза още Габриел, която изреди 6 мотива срещу подписването му.

Според нея меморандумът е ултиматум и опит за промяна на закони според партийните интереси, "а по-подробен прочит показва една-единствена цел - политическо овладяване на независимата съдебна система, контролните органи и регулаторите".

"Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи", заяви още Габриел. 

Вицепремиерът и външен министър коментира част от предложенията.

Относно съдебната реформа Габриел заяви, че тя е приоритет, но и за "най-големия лаик е ясно, че всички амбициозни цели трудно могат да бъдат постигнати в рамките на девет месеца". "Това е програма за цял управленски мандат. Ако беше толкова лесно, защо не го заложихме и постигнахме до този момент, или ще се изискват от мен с ясното съзнание, че няма да могат да бъдат изпълнени", попита Габриел.

Относно службите вицепремиерът запита какво налага тези промени и защо е фиксиран срокът 1 юни 2024 г. , който съвпада с предизборната кампания за избор на членове на Европейския парламент. Габриел посочи, че липсват аргументи, мотиви, ясни правила как ще станат тези промени, без да застрашат националната сигурност. "Липсата на тези аргументи е доказателство, че това може да бъде тълкувано като пореден опит за заемане на постове, чрез които да бъдат овладявани службите", заяви Габриел, цитирана от БТА.

За електронното управление вицепремиерът посочи, че не е ясно какво налага тази амбициозната дейност в следващите девет месеца. "Действащият министър на електронното управление се движи с охрана от няколко месеца, в резултат от заплахи и натиск от народни представители", каза тя и добави, че заплахите касаят обществени поръчки. "Този казус все още няма яснота и предложението за реформа в това министерство навежда на мисли за опит за замазване на корупционен скандал или овладяване на министерство", коментира Мария Габриел.

Вицепремиерът посочи, че за КЗК се предлага законът да се променя всеки път, в зависимост от това от колко партии се състои коалицията, която управлява в даден момент. По думите ѝ това е недопустимо и грубо погазване на демократичните ценности на обществото ни.

За външната политика Габриел заяви, че "черно на бяло е документирано, че тя ще се води на два гласа". "За мен външната политика се базира на националните интереси и приоритети и България трябва да говори в един глас", каза тя.

Вицепремиерът и външен министър посочи, че меморандумът е изготвен с хоризонт до декември 2024 г., но за период от четири години. "На всеки девет месеца ли ще се подписват меморандуми или само за деветте месеца, в които премиерът ще е от ГЕРБ?!", попита Габриел.

Тя заяви още, че огромна част от управленската програма - еврозона, икономика, образование, здравеопазване, регионална политика, енергетика, липсват от меморандума. "Те по-малко ли важни ще бъдат за управлението на страната през този период? Ако целта наистина беше документ, около който управляващото мнозинство да се обедини и по който да управляваме, защо не подписахме през юни 2023 г., както предложихме от ГЕРБ?", каза Габриел. По думите ѝ за всички е ясно, че документ, разработен само от едната страна, и изпратен на другата по приложение за чат, не цели постигане на съгласие. "Това е саботиране на процеса по разговорите и е проява на всичко друго, но не и на желание за продължаване на съвместното управление, каза още вицепремиерът и външен министър.

Първите коментари след политическата бомба, която хвърли Габриел

Един от най-големите противници в ГЕРБ на ПП-ДБ и коалицията им с тях - Делян Добрев, написа лаконично във Фейсбук: "Усещам как ПП ще разтурят маймундарника...".

Лидерът на ИТН Слави Трифонов също направи своя прочит на събитията от последните часове в социалната мрежа: "Изчаках Мария Габриел да излезе и да даде яснота ще се разпада ли най-накрая тая сглобка или няма да се разпада. Очаквах, че отговорът ще е "или - или", тоест тя или ще каже "отиваме на избори 2 в 1, защото не можем да се понасяме" или "продължаваме да се обичаме, въпреки, че се караме". Типично по "европейски", тя не каза нито едното, нито другото. Каза, че няма да подпише въпросния меморандум, което аз го разчитам като "днеска няма да си играем, но утре ще се разберем" или пазарлъка продължава. Горчиво и честито - печеливши са младоженците!"

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612