Идеи за промени в Конституцията обсъди президентът с Правния си съвет

България 05.08.2020 20:12 Снимка: ДНЕС+

Идеи за промени в Конституцията обсъди президентът с Правния си съвет

Нуждата от промени в Конституцията обсъди президентът Румен Радев с членовете на Правния съвет към президента, съобщиха от Администрацията на държавния глава.

Засилването на гаранциите за защита на правата на гражданите, конституционният модел на съдебната власт и гарантирането на независимостта на съдебната система бяха сред акцентите на днешното заседание. Функциите на ВСС, отчетността на прокуратурата и контролът над актовете й също бяха обсъдени от президента Радев и членовете на Правния съвет.

Липсата на достатъчно гаранции за независима и ефективна съдебна система създава опасности пред развитието на България като демократична и модерна държава. Някои проблеми от години се задълбочават и решаването им изисква промени в Конституцията, заяви държавният глава Румен Радев по време на заседание на Правния съвет към президента.

На заседанието са обсъдени предложенията и различните становища, събрани по време на консултациите с представители на академичната общност, неправителствени организации и ръководители на институции в съдебната власт.

CHF CHF 1 1.81499
GBP GBP 1 2.14178
RON RON 10 4.026
TRY TRY 10 2.18285
USD USD 1 1.65286