България 23.12.2024 13:41 Снимка: ДНЕС+
Доц. Огнян Боюклиев: Хлябът не трябва да е евтин, а качествен
Хлябът не трябва да е евтин, а здравословен и качествен, коментира пред Нова телевизия доц. Огнян Боюклиев от БАН. „Много често, когато говорим за поскъпване на храните и сравняването на цените им у нас и в съседните държави, има нещо, което не се отчита. А това е качеството”, предупреди икономистът от Института за икономически изследвания.
По думите му „гръцкото качество в сравнение с българското е много по-високо”.
„Когато говорим за основните продукти, например бялото саламурено сирене, което в Гърция наричат фета, или за маслото, което у нас е внос и няма как да е евтино - има леки нюанси. Статистиката отчита, че има инфлация, което не е точно така. Не се отчита сезонният характер на покупките – има търговци, които се възползват от високите обороти по това време на годината. Става въпрос за спекула. Освен това започнахме да консумираме пресни плодове и зеленчуци, които се произвеждат в парници, а знаем какво става с газта и електроенергията. Това оскъпява продукцията”, обясни Боюклиев.
Икономистът изтъкна, че именно заради цената на енергията свежата храна в момента е основно вносна.
„Традиционните храни, които трябва да се консумират в момента, са туршии и кисело зеле. А ние отвикнахме от тях. И сега внасяме продукти, макар нашите да са по-качествен отбелязва доц. Боюклиев.
По думите му цената на маслото скача, защото в Европа има недостиг на мляко.
„В Западна Европа успяха да пресекат епидемията от син език и това намали добивите на мляко, а ние сме вносители на млечни продукти”, коментира икономистът. Той напомни, че у нас основната част от земите у нас са заети със зърнени култури и ги изнасяме.
„Би трябвало това зърно да го превръщаме във фураж, за да имаме традиционни български млечни и месни продукти. Тогава ще бъде обаче и по-скъпо, защото качествената храна е скъпа", обясни доц. Боюклиев. За него хубавата новина е, че в Европа палмовото масло се ограничава.
„Има и редица неща, които не са добре, като например - палмовото масло в Швейцария е забранено на пазара, но те пък произвеждат шоколади за износ и влагат палмово масло. Т.е. забраната е само местна, но не и за износ", уточни икономистът. Той призова за социална програма у нас, която да подпомага хората, които са в нужда, но не и да се изкривява пазара с изкуствени цени, а да се събират данъци и да се разпределят правилно.
Още по темата
CHF | 1 | 2.10372 |
GBP | 1 | 2.35742 |
RON | 10 | 3.93037 |
TRY | 100 | 5.35046 |
USD | 1 | 1.88242 |
Последни новини
- 17:43 Задържаха мъж за кражба на автомобил от частен двор във Варненско
- 17:37 Затварят за профилактика басейните на ПК „Приморски“
- 17:28 Антитерористични патрули ще дежурят из София по време на празниците
- 17:21 Набират средства в помощ на семейството на Мартин Дечев
- 17:13 Желязков ще води заседанието на правната комисия в НС, Василев – на бюджетната
- 17:07 На 24-ти декември човечеството ще постигне успех, еквивалентен на кацането ни на Луната
- 16:57 Изкуственият интелект надминава човешката интелигентност още през 2025 г.
- 16:49 97% от българските деца използват Tik-Tok, според Никола Тулечки - това е плашещо