
Любопитно 29.11.2024 19:13 Снимка: ДНЕС+
Хлябът, който да ядем за по-нисък холестерол и кръвна захар
В магазините рафтовете изобилстват от различни видове хляб и макар да се предлагат все повече здравословни алтернативи, сред най-консумирания остава този от обикновено пшенично брашно. Но тъй като хлябът е основна храна, която мнозина ядат всеки ден, си струва да заложим на по-полезен вариант.
Чудесен такъв е например хлябът от спелта, който макар да е доста пренебрегван, всъщност има една специфична полза за здравето ни, за която не е много широко известно.
Хлябът от спелта има свой уникален хранителен профил и отличителен вкус. Спелтата е вид пшеница, позната на хората още от древността, а предимство му дава това, че не е кръстосвана или модифицирана през вековете.
Освен че като вкус хлябът от спелта е най-близък до хляба, който са консумирали предците ни, той е полезен със свойството си да понижава както холестерола, и кръвната ни захар.
Това негово качество се крие във високото съдържание на разтворими фибри в спелтата. Само в една четвърт чаша брашно от спелта се съдържат пет грама фибри.
Наред с това хлябът от спелта е богат на мононаситени мазнини, желязо, цинк, мед, магнезий, фосфор и олеинова киселина. Но това, което оказва най-благоприятно влияние върху холестерола и кръвната захар, са именно фибрите.
Те помагат за отстраняването на холестерола, който се натрупва в тялото ни с консумирането на други храни, а с по-бавното си храносмилане и усвояване на глюкоза, помагат за контролирането на нивата на кръвната захар.
Здравните експерти и учените са съгласни, че консумацията на разтворими фибри може да ни предпази от завишени холестерол и кръвна захар. Според някои изследвания пет грама фибри оказват влияние върху намаляването на LDL ("лошият") холестерол и нивата на общия холестерол, както и върху нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2.
Освен полезен, хлябът от спелта е и вкусен, макар и да среща много скептици. Можем да го консумираме както всеки друг хляб, като е чудесен за приготвянето на сандвичи, независимо дали пресен или препечен. Подходящ е за съчетаване и със сладка, мед, фъстъчено масло и различни тахани. Със сирене и плодове може да бъде и прекрасна пълноценна следобедна закуска.
Добре е все пак да имаме предвид, че хлябът от спелта съдържа глутен. Това е важно да знаят хората, които избягват или имат непоносимост към глутен. Най-добре е те да стоят настрана от спелтата, тъй като може да предизвика реакция като всеки друг вид пшеница, пише Health Digest.
Още по темата
![]() |
1 | 2.09247 |
![]() |
1 | 2.26029 |
![]() |
10 | 3.85803 |
![]() |
100 | 4.03449 |
![]() |
1 | 1.66908 |
Последни новини
- 19:33 Трима получиха шанс за живот в "Пирогов" благодарение на донор
- 19:26 Шокиращ случай в Мартен: младеж отвлечен и пребит с юмруци
- 19:18 Моника Василева: Защо помощите за първия чубен ден не важат и за децата в детска градина?
- 19:11 Министър Тахов: Възстановяваме инфраструктурата за напояване
- 19:07 Емил Кошлуков и още 4-ма са кандидати за шеф на БНТ
- 19:04 Зам.-министър Василева: Еврото няма да се отрази на финансирането по програмите в сектор „Земеделие“
- 18:53 Емил Кошлуков: Днешният СЕМ е инструмент за партийно овладяване на БНТ. Спрете фарса!
- 18:48 "Галъп": ДПС-НОВО НАЧАЛО излиза на второ място при евентуални избори