Любопитно 29.11.2024 19:13 Снимка: ДНЕС+
Хлябът, който да ядем за по-нисък холестерол и кръвна захар
В магазините рафтовете изобилстват от различни видове хляб и макар да се предлагат все повече здравословни алтернативи, сред най-консумирания остава този от обикновено пшенично брашно. Но тъй като хлябът е основна храна, която мнозина ядат всеки ден, си струва да заложим на по-полезен вариант.
Чудесен такъв е например хлябът от спелта, който макар да е доста пренебрегван, всъщност има една специфична полза за здравето ни, за която не е много широко известно.
Хлябът от спелта има свой уникален хранителен профил и отличителен вкус. Спелтата е вид пшеница, позната на хората още от древността, а предимство му дава това, че не е кръстосвана или модифицирана през вековете.
Освен че като вкус хлябът от спелта е най-близък до хляба, който са консумирали предците ни, той е полезен със свойството си да понижава както холестерола, и кръвната ни захар.
Това негово качество се крие във високото съдържание на разтворими фибри в спелтата. Само в една четвърт чаша брашно от спелта се съдържат пет грама фибри.
Наред с това хлябът от спелта е богат на мононаситени мазнини, желязо, цинк, мед, магнезий, фосфор и олеинова киселина. Но това, което оказва най-благоприятно влияние върху холестерола и кръвната захар, са именно фибрите.
Те помагат за отстраняването на холестерола, който се натрупва в тялото ни с консумирането на други храни, а с по-бавното си храносмилане и усвояване на глюкоза, помагат за контролирането на нивата на кръвната захар.
Здравните експерти и учените са съгласни, че консумацията на разтворими фибри може да ни предпази от завишени холестерол и кръвна захар. Според някои изследвания пет грама фибри оказват влияние върху намаляването на LDL ("лошият") холестерол и нивата на общия холестерол, както и върху нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2.
Освен полезен, хлябът от спелта е и вкусен, макар и да среща много скептици. Можем да го консумираме както всеки друг хляб, като е чудесен за приготвянето на сандвичи, независимо дали пресен или препечен. Подходящ е за съчетаване и със сладка, мед, фъстъчено масло и различни тахани. Със сирене и плодове може да бъде и прекрасна пълноценна следобедна закуска.
Добре е все пак да имаме предвид, че хлябът от спелта съдържа глутен. Това е важно да знаят хората, които избягват или имат непоносимост към глутен. Най-добре е те да стоят настрана от спелтата, тъй като може да предизвика реакция като всеки друг вид пшеница, пише Health Digest.
Още по темата
CHF
|
1 | 2.09898 |
GBP
|
1 | 2.23268 |
RON
|
10 | 3.8428 |
TRY
|
100 | 3.90089 |
USD
|
1 | 1.66994 |
Последни новини
- 13:36 Дрон развя руски флаг в небето над Киев (видео)
- 13:26 Изгоря сервизът на бизнесмена, чийто сейф с пари беше отнесен от потопа в Царево
- 13:14 Почина Цветан Атанасов, създал "Ретро музей"
- 13:03 Перфектна стрелба донесе хеттрик от победи за Ботн през сезона
- 12:52 Гръцката кухня е втора след италианската като най-добра в света, България е на 35-о място
- 12:40 Милен Русков: ПП-ДБ са форма на деволюцията, превръщат човека в маймуна
- 12:29 Милена Тодорова приключи със състезанията за годината
- 12:19 Огнян Минчев: За да се проведат честни избори, не е важна технологията, а организацията